Târg cu produse românești – o ”mână” cerească pentru producători

19
Târg cu produse românești – o ”mână” cerească pentru producători

Pierderile mari se resimt și mai bine acum după mai multe luni de la declașarea pandemiei. În funcție de tipul de afacere spre care s-au îndreptat micii producători sau meșteri populari, aceste pierderi sunt între 40 și 50 la sută. Fiecare târg, eveniment cu public chiar și restrâns, la care se vând produse românești îi poate ajuta să își mai revină.

În aceste zile se desfășoară la Iași, un eveniment doar cu produse românești din zona Clujului. Consumatorii ieșeni sunt familiarizați cu astfel de produse și le caută ori de câte ori ajung aici.

Președintele Asociației Produs, Ramona Moldovan, spune că Este o mană cerească pentru producătorii noștri, și ne bucurăm că produs de cluj a putut reveni la Iași pentru că aici suntem foarte apreciați, nu doar aici dar ne simțim foarte bine la Iași, unde oamenii apreciază calitatea produselor tradiționale, unde apreciază faptul că produsele sunt autentice.”

Produsele din carne sau brânzeturile fac cu ochiul imediat și sunt oferite spre degistare.

Familia Rusu de la Turda spune că toate produsele sunt gustoase și îmbie la degustare.  A venit frigul și omul are nevoie de susținere din punct de vedere alimentar. Sunt adaptate și sezonului. Dar cum a fost de la începutul pandemiei pentru dumneavostră. Greu, foarte greu dar românul se adaptează tuturor condițiilor și greutăților din păcate dar din fericire asociația ne-a susținut și magazinul online ne-a ajutat. 

Pentru cei care depindeau doar de evenimente piederile au fost și mai mari.

Un eveniment foarte bun, de tradiție, foarte reușit. Evenimentul la care participă noi, suntem colaboratori de foarte mult timp de cinci șase ani ne plac venim în continuare cu drag avem acum o ciocolată de casă fără zahăr cu ștevie îndulcită făcută de mânuțele noastre dibaci, foarte buna, foarte gustoasă care nu se simte deloc diferența. Cum ați reușit să vă vindeți produsele de la începutul pandemiei. Legat de pandemie, destul de dificil.

A fost foarte greu, a fost foarte greu având în vedere că punctul nostru de desfacere sunt târgurile și evenimentele, a fost destul de dificil. Ne-am oprit întru oarecare măsură. Pierdem acum cât, nu se nu se calculează, nu le mai luăm la socoteală .”, explică un alt producător local.

Ii lucrate manual cu multă migală sau brîuri cu mărgele, toate sunt realizate de un meșter popular cu tradiție, în familie, de peste 25 de ani.

Dulcețuri fine, zacuscă, tocane sau sosuri fine pentru mâncare gătită, toate atragmediat ce ajungi la stadurile cu produse locale.

Autor: Daria Diaconiuc