Ucraina a depășit cifra de 11 milioane de tone de porumb exportat. Ce se întâmplă în România

4
Ucraina a depășit cifra de 11 milioane de tone de porumb exportat. Ce se întâmplă în România

În săptămâna 18-24 ianuarie 2021, exporturile de porumb ale Ucrainei au depășit cifra de 11 milioane de tone. Asta în timp ce noi încă avem combinele în câmp.

În aceeași ordine de idei, nu mai puțin de 800.000 de tone de materie primă aveau formalitățile vamale îndeplinite pentru a fi exportate la data de 22 ianuarie a.c., au precizat vocile autorizate ale Ministerului ucrainean al Agriculturii, citate de AgriCensus.

Mai exact, statisticile spun că de la 1 iulie 2020 și până în prezent, Ucraina a comercializat peste graniță 11,05 milioane tone metrice de materie primă, cu 24% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut (n.r. – 1 iulie 2019 – ianuarie 2020).

Experții din piață spun că rămân încă 11 milioane de tone de porumb nevândute. În prezent, limita de export impusă de către guvernul ucrainean este de 22 de milioane de tone.

Executivul Ucrainei ia în calcul impunerea unei cote de export, luni, 25 ianuarie 2021. Și asta după ce producătorii de nutreț din țara vecină au solicitat limitarea ritmului cu care se exportă acest tip de marfă de proveniență agricolă, prevenind astfel majorarea prețurilor domestice.

În România încă se recoltează porumb

România încă recoltează porumb, în zona de nord a țării, scriu specialiștii Clubului Fermierilor Români (CFR).

„Pe patul de zăpadă înghețată, combinele recoltează câmpuri de porumb. Și în sudul României, săptămână trecută s-au recoltat suprafețe de porumb, acesta însă necesitând trecerea prin siloz pentru operațiunea de uscare”, precizează analiștii CFR.

În intervalul 11-17 ianuarie 2021, potrivit AgriCensus, porumbul românesc era la vânzare la un preț de 216 euro preț FOB CVB, iar cumpărătorii ofereau 212 euro pe tona metrică, cu încărcare în februarie 2021.

Pe de altă parte, analiștrii CFR spun că porumbul, în paritatea CPT Constanța, a atins cota de 210 euro/tonă (1.025 RON/tonă), iar ca și în cazul grâului, cantități au început să fie vândute spre piața de export.

„Cu toate acestea, aceeași reticență a cuprins fermierii care dețin loturi de marfă, în special după raportul USDA”, mai precizează cei din Club. „Recomandarea către fermierii români este să observe și să securizeze orice intenție de vânzare în acest moment, să nu se expună niciunei forme de risc, până nu au certitudinea că pot onora ceea ce doresc să semneze”.

Sursă foto: Clubul Fermierilor Români