Un ucrainean ne spune cum să reducem costurile de producție în agricultură

1

Un ucrainean, om de afaceri în domeniul utilajelor agricole, mutat în România, consideră că pentru a reduce costurile de producție în situația actuală dificilă a sectorului agricol, fermierii nu pot face altceva decât să se adapteze la o tehnologie performantă. Doar așa pot avea cheltuieli mai mici și doar așa vor avea garanția unei recolte importante. Așa cum știm, costurile de producție pentru cerealele din Ucraina sunt mai mici decât costurile din România. Nefiind în Uniunea Europeană, Ucraina poate folosi produse de protecția plantelor, pesticidele, care sunt mult mai puternice și mult mai ieftine decât substanțele folosite în UE.

“Dacă în România costul de producție este de aproximativ 100 de euro pe tonă, în Ucraina este de 50-60 de euro pe tonă. De aceea, în România prețul nu va mai trebui să crească, ci să scadă și să ajungă la nivelul de acum trei ani. Ce trebuie făcut? Trebuie să se umble la tehnologie. Noi lucrăm cu fermieri care acum trei ani au cumpărat semănători și au revenit la noi mărturisindu-ne că au făcut economie de 350 de euro pe hectar la costurile de producție, “a declarat Wladimir Boboschko, reprezentantul unei firme de utilaje agricole.

Un utilaj performant cum ar fi o semanatoare de ultima generație garantează plasarea precisă a seminţelor în brazdă, prin asigurarea distanţelor uniforme între plante, fără însămânţări duble sau ratări. Plantele au, astfel,  asigurate aceleaşi condiţii de germinare încă de la început, o germinare uniformă, ceea ce se transformă într-o creştere viguroasă a unor culturi sănătoase și o producție pe măsură.