UE împinge cerealele din Ucraina prin România și Polonia!

3

Uniunea Europeană intenționează să transporte mai multe cereale din Ucraina pe cale rutieră şi feroviară prin România și Polonia, au anunţat marţi mai mulţi lideri şi oficiali europeni, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Măsura ar veni să contracareze decizia Rusiei de a se retrage din acordul intermediat de ONU și Turcia, ce permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur din Marea Neagră.

Un argument în plus pentru această decizie este că marţi, la doar câteva ore după expirarea acordului de la Marea Neagră, mai multe „infrastructuri portuare” ucrainene au fost deteriorate într-un atac cu rachete ruseşti care a vizat Odesa.

„Asta înseamnă că sute de mii de oameni din întreaga lume nu vor avea acces la alimentele de bază”, a declarat marţi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, cu ocazia reuniunii la nivel înalt UE-CELAC de la Bruxelles.

La rândul său, premierul Irlandei, Leo Varadkar, a vorbit explicit despre extinderea rutelor terestre de export pentru cerealele din Ucraina via coridoarele de solidaritate din România și Polonia, precum și prin Republica Moldova.

„Sunt şi alte modalităţi pentru a scoate cerealele din Ucraina, de exemplu prin România şi Polonia. Dacă ruşii continuă cu această politică de a împiedica Ucraina să exporte cereale şi îngrăşăminte, va trebui să găsim alte modalităţi pentru a scoate cerealele. Ce face Rusia este foarte greşit, asta nu îi afectează doar pe ucraineni, îi va afecta pe oamenii din cele mai sărace părţi ale lumii”, a declarat Leo Varadkar.

În același timp, blocul comunitar continuă să sprijine Turcia şi ONU în eforturile lor de a readuce Rusia în cadrul acordului internațional, a declarat, separat, un alt oficial de rang înalt din UE.

Înainte de invazia Rusiei din februarie 2022, trei sferturi din producţia de cereale a Ucrainei luau drumul Europei, Chinei şi Africii, marea majoritate a exporturilor realizându-se prin intermediul porturilor de la Marea Neagră. Potrivit Comisiei Europeane, acest lucru s-a schimbat după invazia rusească, astfel că în prezent aproximativ 60% din exporturile de cereale ale Ucrainei se derulează prin intermediul coridoarelor de solidaritate puse la punct de UE.

Extinderea exporturilor de cereale ucrainene pe cale terestră este însă un subiect extrem de sensibil pentru România și Polonia, dar şi pentru alte state membre UE care sunt vecine cu Ucraina, în condiţiile în care fermierii din aceste ţări au început să fie supuşi la presiuni odată cu majorarea importurilor de cereale ieftine din Ucraina.