Reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului, prioritate pentru UE

8
Reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului, prioritate pentru UE

Comisia Europeană a adoptat Planul de acțiune al UE: „Către poluarea zero pentru aer, apă și sol” – un rezultat cheie al Acordului verde european și subiectul principal al Săptămânii Verzi a UE din acest an. Acesta stabilește o viziune integrată pentru 2050: o lume în care poluarea este redusă la niveluri care nu mai sunt dăunătoare sănătății umane și ecosistemelor naturale, precum și pașii pentru a ajunge acolo.

Planul leagă toate politicile relevante ale UE de combatere și prevenire a poluării, cu un accent special pe modul de utilizare a soluțiilor digitale pentru combaterea poluării. Sunt prevăzute revizuiri ale legislației UE relevante pentru a identifica lacunele rămase în legislația UE și acolo unde este necesară o mai bună implementare pentru a îndeplini aceste obligații legale.

Vicepreședintele executiv pentru acordul european european, Frans Timmermans, a declarat: „Acordul verde își propune să construiască o planetă sănătoasă pentru toți. Pentru a oferi un mediu fără toxici oamenilor și planetei, trebuie să acționăm acum. Acest plan ne va ghida munca pentru a ajunge acolo.

Noile tehnologii ecologice deja disponibile aici pot ajuta la reducerea poluării și pot oferi noi oportunități de afaceri. Eforturile Europei de a reconstrui o economie mai curată, mai echitabilă și mai durabilă trebuie să contribuie, de asemenea, la realizarea ambiției zero poluare. ”

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit Virginijus Sinkevičius a spus: „Poluarea mediului afectează negativ sănătatea noastră, în special grupurile cele mai vulnerabile și defavorizate social, și este, de asemenea, unul dintre principalii factori care duc la pierderea biodiversității.

Cazul pentru care UE să conducă lupta globală împotriva poluării este astăzi mai puternic ca niciodată. Cu Planul de acțiune Zero Pollution, vom crea un mediu de viață sănătos pentru europeni, vom contribui la o recuperare rezistentă și vom stimula tranziția către o economie curată, circulară și neutră din punct de vedere climatic. ”

Pentru a orienta UE către obiectivul din 2050 al unei planete sănătoase pentru oameni sănătoși, Planul de acțiune stabilește obiective cheie pentru 2030 de reducere a poluării la sursă, în comparație cu situația actuală. Și anume:

  • îmbunătățirea calității aerului pentru a reduce numărul de decese premature cauzate de poluarea aerului cu 55%;
  • îmbunătățirea calității apei prin reducerea deșeurilor, a gunoiului de plastic pe mare (cu 50%) și a microplasticelor eliberate în mediu (cu 30%);
  • îmbunătățirea calității solului prin reducerea pierderilor de nutrienți și a utilizării pesticidelor chimice cu 50%;
  • reducerea cu 25% a ecosistemelor UE în care poluarea aerului amenință biodiversitatea;
    – reducerea cu 30% a ponderii persoanelor deranjate cronic de zgomotul transportului și -reducând semnificativ generarea de deșeuri și cu 50% deșeurile reziduale municipale.
    Planul prezintă o serie de inițiative și acțiuni emblematice, inclusiv:
  • alinierea standardelor de calitate a aerului mai îndeaproape la cele mai recente recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății,
  • revizuirea standardelor pentru calitatea apei, inclusiv în râurile și mările UE,
  • reducerea poluării solului și îmbunătățirea restaurării,
  • revizuirea majorității legilor UE privind deșeurile pentru a le adapta la principiile economiei curate și circulare,
  • promovarea poluării zero cauzată de producție și consum,
  • prezentarea unui Tablou de bord al performanțelor ecologice ale regiunilor UE pentru a promova poluarea zero între regiuni,
  • reducerea inegalităților în materie de sănătate cauzate de ponderea disproporționată a efectelor nocive asupra sănătății suportate acum de cei mai vulnerabili;
  • reducerea amprentei de poluare externă a UE prin restricționarea exportului de produse și deșeuri care au efecte nocive și toxice în țările terțe,
  • lansarea Living Labs pentru soluții digitale ecologice și poluare zero inteligentă,
  • consolidarea centrelor de cunoaștere ale UE pentru poluarea zero și reunirea părților interesate în cadrul platformei părților interesate de poluarea zero;
  • aplicarea mai puternică a poluării zero împreună cu autoritățile de mediu și alte autorități.

Împreună cu Strategia pentru produse chimice pentru durabilitate adoptată anul trecut, planul de acțiune transpune în acțiune ambiția UE de poluare zero pentru un mediu fără toxici. Acesta merge mână în mână cu obiectivele UE privind neutralitatea climei, sănătatea, biodiversitatea și eficiența resurselor și se bazează pe inițiative în domeniul energiei, industriei, mobilității, alimentației, economiei circulare și agriculturii.

Săptămâna verde a UE din acest an, cel mai mare eveniment anual privind politica de mediu, în perioada 1 – 4 iunie va permite cetățenilor din întreaga UE să discute poluarea zero din numeroasele sale unghiuri la conferința principală de la Bruxelles, online și în peste 600 de evenimente partenere.

***

Poluarea este cea mai mare cauză de mediu a multiplelor boli psihice și fizice și a deceselor premature, în special în rândul copiilor, persoanelor cu anumite afecțiuni medicale și persoanelor în vârstă. Oamenii care locuiesc în zone mai defavorizate trăiesc adesea aproape de locuri contaminate sau în zone în care există un flux foarte mare de trafic.

Un mediu fără toxici este, de asemenea, crucial pentru protejarea biodiversității și a ecosistemelor noastre, deoarece poluarea este unul dintre principalele motive pentru pierderea biodiversității. Reduce capacitatea ecosistemelor de a furniza servicii precum sechestrarea carbonului și decontaminarea aerului și a apei.