Un alt exemplu mult așteptat de tinerii fermieri

2

Maria Codrea este unul dintre multe exemple mult așteptate de tinerii fermieri din România.

În vârstă de 28 de ani, după ce a studiat agricultura în străinătate, Maria s-a întors în țară ca să preia ferma familiei. Acum gestionează o plantație de căpșuni eco în Satu Mare.

„În primul rând să ai cunoștințe în domeniul în care vrei să faci agricultură, să fii la curent cu tot ce se întâmplă, la curent atât cu noile soiuri, cu noile tendințe care sunt la nivel național și internațional. Dar să ai cunoștințe și pe partea de legislație. Îmi dau seama că pot să schimb și eu ceva la noi în țară. Pentru că doar noi, generația noastră, tinerii cu cunoștințele pe care le avem și agricultura s-o facem oarecum mai prietenoasă.

Am studiat la Cluj, am făcut câteva cursuri în afară și am vrut să pun în practică ceea ce am învățat acolo și am avut noroc să am susținerea părinților și a celor din jur. Am văzut în afară că este un trand în ideea ca tinerii să preia afacerea familiei. Și am zis la noi de ce nu se poate. Am zis că trebuie să încerc și dacă o să-mi placă o să rămân”, a declarat Maria Maruni Codrea, manager Ferma Codrea, citată de Mediafax.

De altfel, pe pagina sa de Facebook, Codrea anunța încă din 30 mai că „ușor, ușor” porțile fermei familiei sale se deschid „pentru cele mai așteptate, sănătoase și delicioase fructe: căpșunele”.

„Stați aprope pentru a afla programul de vizită, unde veți avea posibilitatea să vă culegeți singuri aceste minunății”, anunța Maria cu mândrie.

Tot pe pagina sa de socializare, Maria Codrea încearcă să-și mobilizeze clienții pentru a-i vizita ferma și pentru a-și culege singuri propriile fructe, o practică frecventă a tinerilor producători autohtoni.

„Începând de mâine (n.r. – 4 iunie 2021) fructele noastre le găsiți în magazinele Carrefour Satu Mare, Baia Mare, Cluj-Napoca (Vivo). Mâine și duminică, ferma este deschisă pentru cei care doresc să vadă cum arată o plantație de căpșuni și veți avea posibilitatea să vă culegeți singuri căpșunele. Vizita în fermă se face pe bază de programare, la numărul de telefon 0749.209.119
Ne vedem în câmp!”, scria fermiera pe pagina sa de Facebook.

Numărul fermierilor tineri de la noi din țară s-a majorat cu 15% față de 2020. În România există peste 100.000 de fermieri sub 40 de ani, statisticilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). La nivelul blocului comunitar european (UE27) doar 11% dintre fermieri au vârste sub 40 de ani, conform Eurostat.