De la grădina cu legume, la grădinile urbane. Povestea unui fermier care a trecut la peisagistică

2

Un ieșean din comuna Voinești a renunțat la legumicultură și se ocupă de peisagistică. Acesta spune că nu mai era rentabil să cultive diferite legume, în solarii sau în câmp, și a ales să își încânte clienții cu partea de peisagistică.

Claudiu Ivașcu povestește că pur și simplu ajunsese la capătul puterilor și că nu reușea să își scoată investiția pentru că a ales să aibă legume bio. Toate certificatele necesare și alergătura pentru ce avea nevoie îi ocupa mult timp, poate mult prea mult față de munca cu legumele. Așa că, după aproape 5 ani de zbateri, a decis să renunțe. Găsea greu și forța de muncă necesară pentru recoltat sau pentru munca din solarii, până se dezvoltau legumele. Și a ales să se reprofileze.

De ceva vreme, trendurile în amenajarea grădinilor sunt tot mai interesante, iar toți ieșenii pasionați de mediul înconjurător, de horticultură și peisagistică pot să apeleze la Claudiu Ivașcu. De la el, doritorii pot afla cum își pot crea propria grădină și care sunt trendurile în peisagistică. Trendul în materie de amenajarea grădinilor este cel al grădinilor urbane cu multe accesorii de peisagistică.

„Fac fântâni pentru zonele urbane, vase decorative, pergole urbane, plus accesorii de noapte cum ar fi luna de pe cer care are în momentul asta 150 de centimetri în diametru”, explică peisagistul ieșean.

Claudiu Ivașcu primește comenzi și face proiecte atât pentru balcoane de apartament, cât și pentru grădini de mari dimensiuni. Preturile diferă în funcție de planul peisagistic ales.

Și Mitruț Stanciu a considerat că este mai rentabil să se ocupe de grădinile urbane decât de cele cu legume.

„Folosim foarte multe plante perene după cum se vede. Încercăm să folosim materiale naturale. Avem o bancă de stejar lucrată manual, spoturi lucrate manual, cortemul un oțel foarte special rezistent foarte mult in exterior. Proiectarea pleacă de la 5 euro pe metru pătrat, dar aici este discutabil, poate ajunge și la 25 de euro pe metru pătrat, în funcție de ce se dorește și de bugetul final la care să ajungem cu amenajarea”, spune Mitruț.

În ultima perioada cei care văd că nu pot avea profit în legumicultură încearcă să se reorienteze.