Valeriu Tabără: ”Trebuie să schimbăm momentul semănatului la culturile de primăvară”

12
Valeriu Tabără: ”Trebuie să schimbăm momentul semănatului la culturile de primăvară”

Schimbările climatice joacă un rol din ce în ce mai important în modul în care se face agricultura, iar țara noastră nu este deloc ferită de aceste fenomene. Anul trecut, România s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, iar mulți fermieri din zonele de sud și sud-est a țării au avut de suferit. În acest context, specialiștii avertizează că trebuie să revizuim modul în care facem agricultură. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a discutat pe marginea acestui subiect cu președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), Valeriu Tabără. Acesta a atras atenția că fermierii trebuie să schimbe momentul semănatului pentru culturile de primăvară, dacă vor să obțină producții optime.

”Este o mare problemă legată de schimbările climatice. Noi trebuie să verificăm și să punem în practică o schimbare a momentului semănatului pentru culturile de primăvară. Doctorul Manole de la Constanța a făcut încercări excelente, extrem de reușite, care au adus în actualitate fenomene extraordinare legate de lumină. El a venit cu o chestiune tocmai pentru a evita perioadele acelea dure de arșiță din lunile iulie-august care distrug tot. Și nu este problema irigațiilor, este problema modului cum eu îmi aleg hibrizii, momentul când semăn, cum am parcurs fazele de vegetație.

Trebuie să lucrăm pământul cu cultivator sau cu combinator greu cu 3-4 piese în compoziție, în așa fel încât să nu pierd nicio picătură de apă. Din contră, să blochez capilaritatea de suprafață și tot ce îmi apare din profunzime spre suprafață să se oprească la nivelul semințelor și al rădăcinilor plantelor. Sunt niște chestiuni de finețe și trebuie să înțelegem că tehnica agricolă e una, tehnologia e alta. Aici avem mult de lucrat și noi, cercetarea. Nici eu nu m-aș putea apuca acum să spun ”semănați hibridul respectiv în 20 martie”. N-am cum. Ar trebui să știu indicii recoltei, despre care vorbim puțin. Inclusiv marile companii furnizoare de semințe ar trebui să prezinte indicii recoltei. Spune-mi ce este; dacă este autofertil, spre exemplu, înseamnă că am cantități mai mici de nectar și atunci am probleme cu albinele”, a explicat Valeriu Tabără.

Președintele ASAS a atras atenția că schimbările climatice nu vor putea fi oprite, astfel că trebuie să dezvoltăm noi organisme care să tolereze factorii climatici. ”Nu o să oprim schimbările climatice, cum spun unii. Schimbările climatice se rezolvă, mai ales în agricultura noastră, prin crearea acelor organisme care să tolereze factorii climatici”, a mai adăugat Valeriu Tabără pentru AGRO TV.