Șase luni de exporturi masive de grâu ale Rusiei. În România, piața este „febrilă”. Putin critică majorarea prețurilor la alimente

0
Șase luni de exporturi masive de grâu ale Rusiei. În România, piața este „febrilă”. Putin critică majorarea prețurilor la alimente

În intervalul iulie 2020 – 14 ianuarie 2021, nu mai puțin de 26,3 de milioane de tone de grâu au fost comercializate peste graniță de către Rusia.

Pe de altă parte, în România, informațiile date publicității de Clubul Fermierilor Români (CFR) indică faptul că piața este febrilă în aceste zile (n.r. – până la data de 18 ianuarie a.c.). Și asta deoarece cotațiile portuare din zilele precedente celei față de care s-au raportat experții CFR au impulsionat tranzacțiile la nivelul fermelor.

Aceștia mărturisesc faptul că inclusiv deținătorii de stocuri mici ar fi primit zilnic oferte de 1.000 lei/tona de grâu în fermă, echivalent a 205 euro/tona de materie primă.

„Discutăm aici inclusiv de loturi de 50-100 tone”, spun analiștii Clubului, fără a vehicula însă cantitățile de grâu comercializate de țara noastră până la data de referință pentru analiza aferentă țării noastre sau dacă am depășit recordul de export al Rusiei.

Pe de altă parte, potrivit datelor recente date publicității de Ministerul rus al Agriculturii, citate de RT, cantitatea vândută în perioada iulie 2020 – 14 ianuarie 2021 este cu 22,6 procente mai mare decât același interval al anilor 2019-2020.

Se întrevede o încetinire a ritmului de export

Aceleași surse de presă spun că Rusagrotrans, centrul de analiză specializată, a estimat pentru perioada următoare a anului de marketing în curs o încetinire a ritmului de export de grâu al Rusiei, pe fondul prețurilor ridicate pe plan intern și al noilor taxe.

De altfel, Rusia intenționează să impună o taxă de export la grâu de 25 de euro (30,4 dolari) pe tonă, în perioada 15 februarie – 30 iunie, a anunţat luni, 18 ianuarie 2021, ministrul Economiei, Maxim Reshetnikov.

Totodată, Executivul de la Moscova a pregătit un set de măsuri pentru stabilizarea prețurilor la alimente pe plan intern. Și asta după ce, recent, președintele Vladimir Putin a criticat creșterea prețurilor la pâine, făină, zahăr și ulei de floarea soarelui.

Noua formă de taxare la comerțul peste graniță cu grâu survine în urma introducerii unei cote de 17,5 milioane de tone la exporturile de cereale în perioada 15 februarie – 30 iunie.

În anul agricol care tocmai s-a încheiat, Rusia a înregistrat o recoltă mare de grâu. Însă, chiar și așa, prețurile de pe piața internă s-au majorat.

În ultimele două decenii, Rusia a trecut de la o ţară dependentă de importurile de grâu la una care este responsabilă pentru o cincime din vânzările mondiale, graţie solului fertil care produce recolte mari la preţuri atractive.

Fermierii români încă sunt reticenți să vândă

Analiștii Clubului Fermierilor mai spun că de la raportul USDA până la data de referință se poate observa, deja, o reticență privind vânzarea din partea fermierilor, care dețin stocuri mari de marfă.

„Prin prisma analizei efectuate de primul nostru raport din 2021, a analizei noastre pe raportul USDA și a premizelor regionale pe care le-am anticipat, fermierii au optat să mai aștepte înainte de vânzarea altor loturi”, fapt care indică, deocamdată, valori normale de export.

Analiștii CFR susțin că acțiunile Rusiei conduc tot mai pregnant la concluzia că taxa de export impusă nu va deveni zero la 01 iulie 2021, deci va fi menținută și pentru recolta nouă.

„Desigur, nu putem anticipa încă nivelul ei”, și-au exprimat precauția analiștii citați.

Nu în ultimul rând, analiștii le recomandă fermierilor „foarte multă prudență” în programarea vânzărilor. Ei spun că orice crește brusc, s-ar putea ca într-un interval de timp definit între 3-4 săptămâni, mai precis momentele de ieșire din iarnă în emisfera nordică, să scadă la fel de brusc, cu 5-8 EUR/tonă.

„Menținem recomandarea ca fermierii să nu contracteze mai mult de o tonă la hectar în această perioadă, date fiind incertitudinile cauzate de iarnă și cele circa 40 de zile care ne despart de primăvară, precum și a potențialului pericol de îngheț târziu care se poate manifesta”, precauția lor fiind similară cu temerile exprimate și concretizate în Rusia.

Sursă foto: Pixabay (caracter ilustrativ)