Veste URIAȘĂ despre banii fermierilor. CÂND se rediscută soarta bugetului

7
Veste URIAȘĂ despre banii fermierilor. CÂND se rediscută soarta bugetului

Ziua când un miliard de lei destinați fermierilor ar putea fi cu un pas mai aproape de fermierii greu încercați de secetă. Marți, 16 februarie 2021, Comisia de Agricultură din Camera Deputaților va fi zona zero a discuțiilor despre banii pentru despăgubiri.

Plenul comisiei citate va putea alege dacă este de acord cu un amendament potrivit căruia se suplimentează bugetul pentru despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură.

Față de nevoile financiare de aproape un miliard de lei (930 milioane de lei) pentru a acoperi pagubele produse culturilor de primăvară de seceta pedologică extremă, apropiată de cea acordată pentru despăgubirile în cazul culturilor de toamnă (875 milioane lei), Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a alocat doar un milion de lei.

„Noi am anticipat situația aceasta și, în cadrul Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, am supus dezbaterii depunerea unui amendament comun de către toți deputații, indiferent de grupul parlamentar din care fac parte, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii cu suma de un miliard de lei, pentru plata despăgubirilor de primăvară.

În Comisie, acești parlamentari au votat cu toții și au spus că dacă, într-adevăr, nu se dă ordonanță de urgență și nu se prind banii, noi vom depune amendament. Acum, vom vedea marți (n.r. – 16 februarie 2021), la Comisie, cum se vor poziționa colegii liberali. Este posibil ca amendamentul să fie trecut în Comisie, să fie depus, iar acesta să fie picat în plen sau în Comisia de Buget. (…) Oricum, în Comisie, se va vedea cine va vota în favoarea acestui amendament. Fermierii trebuie să știe asta. Este important. Se va vedea cine a votat împotriva lor”, a precizat pentru ediția online a Agro TV, Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

Tot el a precizat că a și identificat sursele de finanțare, de unde se pot redirecționa sumele necesare către despăgubirile acordate fermierilor.

„Marți, la Comisie, voi depune amendamentul. Îl voi da tuturor colegilor. Până la acest moment, cei din Comisie sunt în favoarea amendamentului, îl susțin (n.r. – parlamentari PNL, USR). Lupta nu este pierdută. Mai este o șansă. Am și identificat sursele de unde ar putea proveni acești bani. Asta pentru a evita eventualele semne de întrebare cu privire la sursele de bani”, a conchis acesta.

Doar un milion de lei

Cu toate că, în forma lansată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) beneficiază de o majorare cu circa 10 procente față de 2020, această majorare este pusă, în mare parte, pe fondul cheltuielilor mai mari pe care instituția guvernamentală va trebui să le realizeze pentru cofinanțarea fondurilor europene.

Cu privire la despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de secetă, veștile pentru fermierii care așteptau acești bani sunt dezastruoase. Suma care ar fi fost necesară pentru plata acestor despăgubiri nu se regăsește nicăieri în buget.

În tabelul publicat pe site-ul MFP se precizează că suma plătită pentru despăgubirile la culturile de toamnă în 2020 a fost de 930 milioane lei, în timp ce suma propusă pentru 2021 este de doar un milion de lei. Asta înseamnă, practic, o tăiere de 99,89% a sumei de bani alocată pentru despăgubirea fermierilor.

În cadrul congresului „Fermieri pentru fermieri” de joi, 11 februarie 2021, Adrian Oros recunoștea în avanpremieră că nu știe nimic despre miliardul de lei, necesar cheltuielilor cu despăgubirile fermierilor.

„Nu știu dacă-l am (n.r. – miliardul de lei pentru despăgubirile culturilor de primăvară, calamitate de seceta pedologică extremă). Voi afla dacă-l am. Cu siguranță, dacă o să am suficienți bani în buget, voi face tot ceea ce am propus.

„Fiecare minister și-a croit bugetul. Noi am avut bugetul croit de anul trecut, dar pe croiala respectivă trebuie să vină sumele, iar sumele nu le împarte ministrul Agriculturii, sumele vin de la Ministerul de Finanțe și fiecare minister, pe croiala respectivă, își pune sumele, în așa fel încât să acopere”, a afirmat șeful de la Agricultură.

Sursele noastre din conducerea PNL nu au dorit să comenteze pe marginea subiectului. Contactat telefonic, președintele Comisiei pentru Agricultură, Industrie Alimentară și Dezvoltare Rurală din Senatul României, George Scarlat, și el membru de seamă al PNL, nu a răspuns la telefon.