Știți la ce să vă așteptați din partea Planului Național de Redresare și Reziliență?

7
Știți la ce să vă așteptați din partea Planului Național de Redresare și Reziliență?

Planul Național de Redresare și Reziliență. Ce sunt Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă, de care trebuie să țină cont propunerile de investiții și reforme.

Peste 30 de miliarde de euro poate atrage România din Mecanismul de Redresare și Reziliență, aprobat de Parlamentul European săptămâna aceasta.

În expunerea de motive din Regulamentul european de instituire a Mecanismului de Redresare și Reziliență este subliniată necesitatea ca planurile naționale de redresare să țină seama de cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030 a Organizației Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă (2015)

Fondurile vor fi acordate pe baza Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care se află în dezbatere publică. 

Alături de alte instituții publice, Secretariatul General al Guvernului și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă sunt implicate în elaborarea PNRR și în negocierea informală cu Comisia Europeană. Departamentul urmărește aspectul durabil al PNRR, în așa fel încât planul să asigure finanțarea cât mai multor inițiative dedicate sustenabilității.

În vederea finalizării PNRR, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat o Fișă de Reforme și Investiții, prin intermediul căreia se pot trimite propuneri. Entitățile care vor completa fișa trebuie să completeze și un câmp referitor la cele 17 Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă la care contribuie investiția sau reforma propusă. 

Ce sunt Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă

În anul 2015, în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin acest document ONU a oferit o agendă universală cu 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) clare și cuantificabile, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităților, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030.

În România, Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă au fost transpuse în Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 a cărei implementare este coordonată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Strategia poate fi accesată aici.