Vestea momentului: Vom avea și-n țară subvenții ca afară?

7

Visul fermierilor români de a beneficia de subvenții la același nivel cu al colegilor de breaslă din familia europeană este tot mai aproape de a fi realizat, a anunțat europarlamentarul Carmen Avram în cadrul celei de-a VIII-a ediții a congresului forumului APPR „De la fermieri pentru fermieri”.

Practic, în momentul de față, pentru mult dorita aliniere a subvențiilor mai este nevoie decât de votul politic din plenul Parlamentului European.

„E momentul, în acest an, să profităm de faptul că în jurul nostru începe să se creeze o apropiere între țări est și central europene, începe să se simtă un soi de alianță care, cel puțin la nivelul Parlamentului European – și am văzut-o și în Consiliu –, este o alianță de conjunctură. Nu știm cât va rezista această alianță și de aceea trebuie să ne folosim de ea pentru a cere egalizarea subvențiilor, această convergență externă. Este un subiect care pe mine, în Parlamentul European, m-a preocupat încă din primele zile și cu regret vă spun că în ultimii trei ani și ceva, de câte ori am deschis acest subiect, și au fost și alți colegi, din țările baltice, spre exemplu, care au vorbit mereu despre asta și au cerut: EGALIZAȚI SUBVENȚIILE! Pentru că aceste subvenții mai mici pe care dumneavoastră (fermierii) le primiți astăzi v-au afectat mai mult decât i-au afectat pe colegii dumneavoastră de breaslă din restul Uniunii Europene. În acești trei ani și ceva, de câte ori am vorbit despre subvenții, de fiecare a fost așa, un fel de dialog al surzilor, adică noi întrebam și nu ni se spunea absolut nimic. Și, dintr-o dată, acum câteva săptămâni, la o întrebare de-a mea, comisarul pentru agricultură a răspuns, pe neașteptate, «da, trebuie să rezolvăm această problemă care este foarte complicată, va fi dificil, pentru că e o problemă politică, dar trebuie să începem să ne ocupăm de ea». Și asta a fost o surpriză foarte mare pentru mine și pentru foarte mulți dintre colegii mei. După care, mai târziu, un amendament pe care l-am depus în această direcție a egalizării subvențiilor a fost votat nu numai în Comisia pentru Agricultură, dar a trecut și de plenul Parlamentului European. Asta este o chestie care nu s-a întâmplat până acum, este o victorie de etapă pentru noi, pentru dumneavoastră. Și cred că trebuie să ne folosim de această perioadă, dacă tot există acest context în care noi putem crea alianțe, să putem forța un vot la nivel politic pentru ca dumneavoastră să puteți obține ceea ce meritați”, le-a spus Carmen Avram participanților la congresul forumului APPR „De la fermieri pentru fermieri”.