Vești bune pentru agricultura bio din România, la Ziua Investitorului Norofert

6

A doua ediție a evenimentului Ziua Investitorului Norofert a reunit o parte dintre cei mai importanți jucători de pe piața agriculturii ecologice din țară. Pe lângă analiza și previziunile pentru agricultura bio din România, experții Norofert Group au venit la întâlnirea investitorilor cu mai multe vești bune pentru agribuissnesul românesc.

Despre Green Deal și viitorul agriculturii organice în România, aflați în materialul realizat de echipa Agro tv, prezentă la eveniment.

Ziua Investitorului Norofert, eveniment desfășurat la fabrica din Filipeștii de Pădure a Norofert Group, a prilejuit una dintre cele mai importante întâlniri ale investitorilor în agricultura bio din România.

Conferința organizată de experții Norofert Group a atins cele mai importante aspecte legate de prezentul și viitorul agriculturii organice la noi în țară, dar și la nivelul Uniunii Europene.

Florin Constantin, expert în strategie de agribusiness și fondatorul AGXECUTIVE a vorbit în cadrul conferinței despre contextul actual al agriculturii românești în raport cu Green Deal, pactul verde european care stabilește cum poate deveni Europa primul continent neutru, din punct de vedere climatic, până în anul 2050. Acesta trasează o nouă strategie de creștere durabilă și favorabilă incluziunii, menită să stimuleze economia, să îmbunatățească sănătatea și calitatea vieții oamenilor, asigurând totodată protecția naturii.
Conform Pactului de Argicultură Comună cel puțin 25% din terenul agricol al Uniunii Europene va trebui să fie destinat agriculturii organice, până in 2030, însemnând o creștere de la media de 8%, cât este în prezent. Actualmente în Romania doar pe 3% din terenul cultivat se practică agricultura bio, iar în agricultura de producție practic România are puțin peste 1% teren cultivat bio.

„Practic o să avem sarcina ca până în 2030 să creștem de 25 de ori în ceea ce facem la ora asta în termeni de agricultură ecologică. Și în contrapartidă reducerea generalizată cu 50% a folosirii de pesticide, reducerea pierderilor de nutrienți din sol cu 50% și reducerea utilizării îngrășămintelor chimice cu până la 20%, toate până în anul 2030. Pentru cineva care face agricultură tradițională, asta nu este o revoluție, este un cutremur, un tsunami, e un punct de cotitură colosal. Din 2023, o să avem o nouă Politică Agricolă Comună care va fi implementată, în premieră pe țară și la nivelul întregii Uniuni Europene, printr-un Plan Național Strategic. Sunt implicat alături de anumiți oameni în a mișca lucrurile, la nivel național. Tot ceea ce pot să vă spun este că o să fie din ce în ce mai verde. În mod cert o să avem din ce în ce mai mult bio și eco”, a declarat Florin Constantin.

Două vești importante pentru agricultura bio românească au venit tot din partea experților Norofert Group. Mircea Fulga, directorul diviziei Bio Norofert a anunțat în cadrul conferinței constituirea primei cooperative agricole bio din România. La ferma de la Zimnicea, achiziționată de Norofert la începutul acestui an, mai mulți fermieri au hotărât să dezvolte împreună nucleul unei noi afaceri profitabile pentru agricultura viitorului.

„Norofert a reușit să strângă în jurul ei foarte mulți fermieri care fac agricultură ecologică. Credem foarte mult în asocierea fermierilor, pentru a vea o forță, un cuvânt de spus la nivel legislativ, pentru a susține alocările viitoare pentru agricultura ecologică”, a declarat Mircea Fulga, business development manager pentru Norofert Group.

O altă veste bună pentru agricultura bio, dar și pentru cea convențională, a venit tot în cadrul reuniunii investitorilor Norofert Group. Proiectul laboratorului de evaluare de mostre pentru loturile de produs, analize de sol si analiza proprietatilor fizico-chimice a produselor înaintat de experții Norofert a fost declarat eligibil și așteaptă investiții. Laboratorul ar fi singurul de acest gen din România, în prezent analizele de sol și evaluările de mostre pentru loturile de produs facându-se numai în afara țării, în laboaratoarele de profil din Bulgaria, Germania sau Austria.
„Anul trecut am depus un proiect pentru un laborator de analize complet care să vină în completarea a ceea ce facem acum, care face analize de sol, de apă și, cel mai important, analiza antipesticidă, pentru a asigura trasabilitatea mărfii. Este un proiect cu valoare de 2,7 milioane de euro, cu ajutorul căruia vom reduce și timpul în care se fac aceste analize, dar și costurile. Am primit răspuns că este elegibil, așteptăm să vedem dacă sunt și surse de finanțare pentru el”, a declarat Mircea Fulga, directorul Diviziei Bio Norofert Group.

Întâlnirea investitorilor în agricultura bio la fabrica Norofert Group din Filipeștii de Pădure a fost cel mai bun prilej de a reflecta cele mai importante aspecte care definesc noul tip de abordare a afacerilor axate pe acest domeniu.
Una din caracteristicile esențiale ale succesului în agribuisness este abordarea Norofert privind dezvoltarea conceptului de filieră integrată. Principalul producător român de inputuri organice promovează o nouă strategie de business, asigurându-le fermierilor colaboratori nu doar inputurile, ci și consultanță în procesul de certificare, precum și în desfacerea produselor.

Problema cea mai mare în acest moment pentru agricultura bio din România, conform experților în agribuisness, constă în a-i convinge pe fermieri să adere la agricultura bio. Iar acest lucru se poate face printr-o abordare mai atentă a pieței, prezentând avantajele acetui tip de agricultură: subvenția foarte mare (la nivelul Uniunii Europene subvențiile pentru agricultura organică sunt aproape duble față de cele pentru agricultura convențională), existența unor soluții complete (îngrășăminte și fitosanitare), precum și faptul că marfa în conversie pentru producțiile ecologice este bonificată cu 10-15% în plus față de prețul pieții pentru marfă „convențională”.