VIDEO – Porcii cu pestă din ferma lui Dimitrie Muscă, spre incineratoare! ANSVSA așteaptă întăriri

2
VIDEO – Porcii cu pestă din ferma lui Dimitrie Muscă, spre incineratoare! ANSVSA așteaptă întăriri

Până duminică, 14 martie 2021, 667 de porci loviți de pestă porcină africană (PPA), parte din efectivul de suine aparținând fermierului Dimitrie Muscă, au fost arși „la foc continuu”, atât în propria unitate de incinerare a fermei Macea, care aparține societății CAI Curtici, cât și în alte facilități de neutralizare.

În condițiile în care din efectivul de circa 22.000 de suine, până sâmbătă, 13 martie 2021, au fost înregistrați 689 de porci morți de pestă porcină africană, ANSVSA a solicitat suplimentarea cu incineratoare mobile din rețeaua sanitară veterinară și s-au făcut solicitări pentru disponibilizarea capacităților de neutralizare aparținând unor alte societăți.

„Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad așteaptă sosirea incineratoarelor solicitate și s-au făcut demersuri pentru identificarea și aprobarea unor locații pentru îngroparea cadavrelor, în situația în care se va depăși capacitatea de neutralizare.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ia toate măsurile ca virusului pestei porcine africane să nu se răspândească în afara fermei. Eforturile serviciilor veterinare în acest sens privesc atât restricțiile impuse în cadrul exploatației, cât și a celor ce vizează carnea și produsele din carne”, se arată într-o informare remisă la redacție de autoritatea centrală sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.

Potrivit documentului, în ședința Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) din 6 martie 2021 a fost întocmit planul de măsuri, s-a dispus intervenția în focar și incinerarea cadavrelor în incineratorul aparținând societății respective, cât și în cel al unei unități de neutralizare autorizate de la nivelul județului Arad (SC Alvi Serv SRL).

„Situația impune ca toate cadavrele de porcine să fie neutralizate, în conformitate cu prevederile din Manualul operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană. Până la data de 13 martie 2021 au fost înregistrate 689 de suine moarte, din care 667 au fost incinerate în unitatea proprie, cât și în unitatea de neutralizare autorizată, restul urmând a fi incinerate în cursul zilei de astăzi (n.r. – 14 martie 2021)”, se mai scrie în comunicat.

Nu în ultimul rând, cei de la ANSVSA precizează că produsele din carne și cantitățile de carne existente și inventariate până duminică, 14 martie 2021, în unitatea de procesare aparținând societății CAI Curtici, sunt de aproximativ 67 de tone, depozitate în spațiile de frig ale unității de procesare.

„Din cantitatea totală de produse de origine animală, aproximativ 10 tone de carne și produse din carne existente în spațiul de frig, urmează să iasă din termenul de valabilitate începând cu data de 14 martie 2021 și vor fi neutralizate”, au adăugat experții ANSVSA.

Sâmbătă, 13 martie 2021, vădit afectat de situație, Dimitrie Muscă a declarat pe un grup specializat de WhatsApp că „în momentul în care se ridică restricțiile”, va popula exploatația direct cu scroafe.

[This post contains video, click to play]

Dimitrie Muscă dă vina pe o mână criminală

Reamintim că sâmbătă, 6 martie 2021, suine aparținând șeptelului unei exploatații specializate din localitatea arădeană Macea, una din cele trei care aparțin familiei Muscă, au început să moară, după ce au prezentat simptome de pestă porcină africană (PPA).

Contactat telefonic de jurnaliștii ediției online a Agro TV în jurul prânzului, Dimitrie Muscă a confirmat prezenta pestei porcine africane în ferma sa și dă vina pe „o mână criminală” pentru infectare.

„Nimeni nu știe ce s-a întâmplat; o mână criminală. Este și acum un nivel maxim de biosecuritate în fermele noastre, dar eu bănuiesc că a fost o mână criminală. N-am dovada încă. Deocamdată, DSVSA Arad face verificări, dacă există vreo scurgere, ceva. (…) Da, da este confirmată (n.r. – prezența PPA în fermă). Asta înseamnă că toți cei aproximativ 22.000 de capete vor fi eutanasiați. Nu s-a făcut nimic cu porcii mistreți la noi în zonă. Este jale cu porcii mistreți. Personal, am văzut cadavre de mistreți prin pădurile din apropiere, la greu”, a precizat Dimitrie Muscă.

Potrivit precizărilor făcute pentru Agerpres de Marcel Roșu, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad, întreg efectivul de porci al fermei vizate, unul care numără circa 22.000 de capete, ar urma să fie neutralizat.

Focarul de pestă porcină africană de la ferma din localitatea Macea, aparținând societății CAI Curtici, a fost confirmat în data de 5 martie 2021. Exploatația în care a fost depistat virusul are un efectiv de circa 22.000 de capete.

Sursă foto și video: Dimitrie Muscă, CAI Curtici (arhiva personală)