VIDEO Țurcana Brează – Oaia care produce până la 3 litri de lapte pe zi

9

Una dintre cele mai apreciate oi autohtone, Țurcana Brează, a fost sărbătorită weekendul trecut la Petrila, în județul Hunedoara. Specialiștii spun despre această rasă că are calități extraordinare, concurând cu rase performante din vestul Europei.

Ce face din Țurcana Brează o oaie atât de specială, ne-a explicat Prof. Dr. Ing. Gheorghe Neață, într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea.

”Rasa Brează are caracteristici deosebite în direcția producției de lapte. Așa cum am spus-o și o repet cu cea mai mare responsabilitate, este una dintre oile de lapte ale Europei. Produce până în jur de 2,5-3 litri de lapte pe zi, oile selecționate, bineînțeles, dar dacă se selecționează an de an, acolo se va ajunge.

Dacă în literatura de specialitate se spune că oaia Țurcană este o oaie de un miel, aceasta este o oaie care produce în mod frecvent doi miei la o fătare. Are o natalitate de 170-175%, ceea ce spune foarte multe, și are capacitatea de a crește foarte bine mieii. Greutatea la fătare depășește 5 kilograme, ceea ce este o caracteristică deosebită pentru rasa Țurcană.

De asemenea, rasa Brează valorifică foarte bine arealul montan, pășunile alpine. Nu toate oile din rasa Țurcană se adaptează la această chestiune. Ele cresc până la nivelul unde paște capra neagră, sunt foarte puternice, iar această caracteristică le dă o forță foarte mare de adaptare la condițiile țării noastre. Trebuie neapărat luptat ca să o păstrăm, să o omologăm ca rasă și să mergem cu ea înainte”, a precizat Gheorghe Neață.