Vrei să-ți cumperi tractor nou cu fonduri europene în 2023? Iată ce trebuie să știi

6

Fermierii care vor să-și cumpere tractor sau utilaje noi cu sprijin din fonduri europene, au această posibilitate prin noul Plan Național Strategic (PNS). Deși condițiile specifice nu au fost încă publicate, vă putem spune sigur că va exista o linie de finanțare dedicată achiziției de utilaje pentru sectorul vegetal, intitulată DR-13.

Prin această linie de finanțare, fermierii vor putea accesa fonduri europene în valoare de maximum 300.000 de euro, cu o rată de sprijin de maximum 65% din valoarea proiectului.

De altfel, consultantul Gabriela Fekete a făcut câteva precizări legate de această măsură, în direct la AGRO TV, răspunzându-i unui telespectator cu o fermă de 67 de hectare, interesat de achiziționarea unui tractor nou.

”Este posibil. În principiu, dimensiunea fermei se pretează la un sprijin de maximum 300.000 de euro, așa că puteți achiziționa și alte utilaje, în afară de tractor. Este bine să aveți un curs făcut sau studii în domeniul agricol; vom vedea dacă se punctează și pentru angajarea unui inginer în fermă. Aportul financiar din partea fermierului va fi de minimum 35%; începe de la 50%, dar mai poate crește în funcție de dimensiune, de vârstă, de zona unde este ferma sau alți factori. Dacă doriți un sprijin mai mare, ar trebui să vă asociați și să faceți o cooperativă”, a precizat Gabriela Fekete în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

În completarea spuselor sale, vă prezentăm și câteva elemente generale regăsite în fișa liniei de finanțare DR-13 din PNS. Bugetul total pentru întregul exercițiu financiar este de 100 de milioane de euro, însă momentan nu se știe când va începe apelul pentru depunerea proiectelor. Din informațiile pe care le avem, comitetul de monitorizare din Ministerul Agriculturii a început să lucreze la ghiduri, astfel că așteptăm publicare lor în perioada următoare.

Beneficiarii eligibili pentru achiziția de utilaje prin fonduri europene vor fi:

  • fermieri cu excepția persoanelor fizice;
  • cooperative agricole și societățile cooperative care reprezintă interesele membrilor fermieri;
  • grupuri și organizații de producători legal constituite în baza legislației naționale în vigoare şi recunoscute de MADR care deservesc interesele membrilor.