Agrometeo 10-16 iunie. Cum vor evolua ritmurile vegetative ale culturilor agricole

4

Evoluția ritmurilor vegetative ale culturilor agricole, potrivit prognozei agrometeo valabilă pentru intervalul 10 – 16 iunie 2021, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), va fi una în general normală în aproape toată țara.

De altfel, ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor fi chiar intensificate în zonele de câmpie, îndeosebi spre sfârşitul intervalului, pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de burduf (60-100%), înspicare (40-100%) şi înflorire (10-100%) în majoritatea zonelor agricole, iar local în sudul, sud-estul şi vestul ţării se va înregistra maturitatea în lapte (10-60%), cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună.

Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge creşterea şi dezvoltarea boabelor în silicve (60-100%), în cea mai mare parte a regiunilor. Izolat, în jumătatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea maturităţii depline.

În funcţie de data semănatului, la floarea soarelui se vor înregistra apariţia primei perechi de frunze adevărate (50-100%) şi înfrunzirea (7-14 frunze), uniformitatea şi vigurozitatea plantelor prezentându-se în general bună şi medie.

Totodată, conform prognozei agrometeo ale celor de la ANM, cultura de porumb îşi va definitiva răsărirea (90-100%), continuându-se totodată creşterea frunzei a treia (10-100%) şi înfrunzirea (5-13 frunze). În Transilvania şi Moldova, la sfecla de zahăr se vor semnala răsărirea (70-100%) şi dezvoltarea primei perechi de frunze (40-100%), iar la cartoful pentru consum, răsărirea (50-100%) şi creşterea lăstarilor laterali (20-100%).

Deficite de umiditate în sol

Aprovizionarea cu apă a solului în cultura de porumb, pe profilul 0-100 centimetri, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Local, în nordul, vestul şi nord-vestul Banatului, vestul şi sud-estul Crişanei, sudul, izolat centrul, nordul şi nord-estul Moldovei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (seceta pedologică moderată).

Pe de altă parte, potrivit aceleiași prognoze agrometeo, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite scăzute (seceta pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (seceta pedologică puternică), pe suprafeţe extinse din Moldova, local în centrul şi estul Transilvaniei, vestul şi sudul Crişanei, centrul şi izolat sud-estul Dobrogei, nordul şi nord-estul Munteniei, nord-vestul Banatului.

„Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în Maramureş, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei şi a Banatului, local în nordul, centrul şi sudul Transilvaniei, nordul şi vestul Crişanei, nordul, estul şi izolat centrul şi sud-vestul Moldovei, estul şi nordul Dobrogei”, afirmă specialiştii ANM.

Regim termic al aerului „pe ansamblu normal”

Conform aceleiași surse, în perioada 10-16 iunie 2021 va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14 şi 24 de grade Celsius, valori apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 20 şi 30 de grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul, iar cea minimă va fi cuprinsă între 8 şi 18 grade Celsius, în majoritatea regiunilor.

„Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţial, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu aspect de vijelie. De asemenea, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat, vor fi condiţii de producere a grindinei”, se mai arată în prognoza ANM.