Noul ajutor de stat pentru legumicultori: Depuneți cererile până pe 12 aprilie!

3

O nouă schemă de ajutor de stat pentru legumicultori urmează să fie instituită de Guvern, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență postat în transparență publică pe site-ul MADR, este vorba de asigurarea unui grant financiar de 1.500 euro pentru 1000 mp care se acordă producătorilor agricoli ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, în vederea compensării parțiale a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 – trimestrul I al anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 166.206.250 lei, reprezentând echivalentul a maximum 33.690.000 euro, și este calculată să acopere un cuantum per beneficiar de 1.500 euro pentru 1000 mp (sumă acordată în lei). În cazul în care suma totală de plată care urmează să fie acordată depășește resursele financiare totale alocate, prevăzute în actul normativ, suma cuvenită fiecărui beneficiar se va reduce proporțional.

Beneficiarii pot fi întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale.

Cererile și documentele justificative pentru noul ajutor de stat trebuie să fie depuse până la data de 12 aprilie 2024 inclusiv, iar plata se va realiza până la data de 30 iunie 2024 inclusiv.

Potrivit actului normativ, verificările în teren ale beneficiarilor noii scheme de ajutor de stat se efectuează de către echipe mixte ale DAJ și APIA și vizează identificarea suprafeței înființată cu tomate cultivate în spații protejate.

„Adoptarea proiectului de ordonanță de urgență va duce la menținerea interesului producătorilor agricoli pentru producerea de tomate în spații protejate, compensarea parțială a cheltuielilor necesare acestei culturi și livrarea către piață a tomatelor autohtone în perioada de extrasezon”, se arată unui comunicat al MADR remis vineri redacției AgroTV.

Proiectul poate fi consultat accesând următorul link: https://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative/8776-proiect-oug-schema-sprijin-tomate-ucraina-08-02-2024.html