Animale sfâșiate de haite de lupi prin gospodării! N-au scăpat nici câinii de pază!

1

În România nu doar urșii sunt o problemă, ci și haitele de lupi, care au început să vină din ce în ce mai des în zonele locuite, făcând ravagii prin gospodării.

Cu o astfel de situație se confruntă locuitorii din Soveja, județul Vrancea, unde în ultima perioadă s-au semnalat atacuri tot mai dese ale lupilor care au sfâșiat mai multe animale şi chiar câinii de pază de prin curțile oamenilor, relatează AGERPRES.

„Din păcate, ne confruntăm cu astfel de situaţii şi nu de azi, de ieri. La noi trenează problema de ceva timp. Iniţial am crezut că sunt atacuri izolate, dar, din păcate, lucrurile au început să ia amploare. Avem cetăţeni care au reclamat că le-au fost sfâşiaţi câinii. S-a crezut că sunt şacali, dar apoi au fost văzuţi de oameni pe raza localităţii. Poate sunt în tranzit, nu ştim. Dacă în privinţa urşilor lucrurile s-au mai aşezat, şi în ultima perioadă nu am mai avut probleme, acum vedem că şi lupii coboară tot mai des în zonele locuite. Oamenii sunt speriaţi. Nu e tocmai plăcut să ştii că lupii dau iama în curte şi că nici măcar câinele de pază nu te mai poate apăra”, a declarat primarul comunei Soveja, Ionuţ Filimon.

Acesta a solicitat o întâlnire de urgență cu reprezentanţii Ocolului Silvic care gestionează fondul cinegetic din zonă pentru a analiza măsurile ce pot fi luate pentru a evita o tragedie.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice Vrancea, nu au existat până acum sesizări oficiale privind prezenţa lupilor în zonă.

„Noi suntem administratorii fondului cinegetic de la Soveja, dar nu am avut în trecut sesizări oficiale în privinţa unor atacuri ale lupilor la Soveja. Neoficial, am mai auzit că au fost incursiuni ale lupilor prin diferite gospodării. De obicei merg după hrană şi atacă animalele. Dar nu ştiu să fi crescut numărul exemplarelor”, a declarat, la rândul său, Lucian Zanfir, şeful Direcţiei Silvice Vrancea.

Cu toate acestea, potrivit Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice, în zona Soveja au fost semnalate încă de acum doi ani haite de lupi cu mult peste medie.

„Acum doi ani am surprins pe camerele de supraveghere haite puţin mai mari faţa de media pe care o ştiam noi. Erau undeva la 13 – 14 lupi, ceea ce e destul de mult. Media în anii precendenţi era de circa şapte lupi pe haită. Atunci, am asociat această creştere a numărului de exemplare cu focarele de pestă porcină. Existau foarte multe cadavre de mistreţi în pădure. Şi populaţia de şacal a crescut în acea perioadă. Nu ştim care este la acest moment situaţia, pentru că nu mai avem camere de monitorizare în zonă”, a precizat George Bourăş, specialist în cadrul Asociaţiei.

Comuna Soveja s-a confruntat, începând din primăvara acestui an, cu zeci de incursiuni ale urşilor în localitate, aceştia ajungând până în vatra satului, unde au distrus garduri şi au omorât mai multe animale. Acum, în prag de iarnă, se pare că lupii au luat locul urșilor, punând în pericol siguranța oamenilor din zonă și a animalelor din gospodării.