Vești rele pentru agricultură: Seceta pedologică, în peste jumătate din țară!

4

Cu toate precipitațiile din ultimele zile, seceta pedologică instalată în mai bine de jumătate din țară (vezi harta) anunță un nou an dificil pentru agricultura românească.

Potrivit ultimelor date publicate de Laboratorul de agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la data de 20 Noiembrie 2023, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-50 cm prezintă valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Banat, Crișana, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea.

Sursa: ANM

În schimb, local în nordul, centrul, vestul și sudul Munteniei, centrul și sud-estul Dobrogei, estul și sudul Transilvaniei, sudul, sud-vestul, izolat nord-estul Moldovei, estul Olteniei se înregistrează deficite de apă în sol (seceta pedologică moderată, izolat puternică și extremă).

Local, în sud-estul, vestul și estul țării, se semnalează băltiri temporare de apă la suprafața solului, ca urmare a cantităților abundente de precipitații cumulate în ultimele zile.