ANSVSA, măsuri drastice pe piața laptelui! Ce se întâmplă cu brânza de oaie

3

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a depistat, în cadrul controalelor efectuate în ultima vreme, mai multe cazuri de practici frauduloase în ceea ce privește laptele și produsele lactate. Spre exemplu, mai multe produse etichetate ca ”brânză de oaie”, conțineau, de fapt, lapte de vacă, adaos de grăsime vegetală, adaos de proteină de soia sau adaos de apă.

În acest sens, ANSVSA a aplicat amenzi usturătoare, însă se gândește și la măsuri legislative mai drastice, astfel încât cei prinși cu astfel de înșelătorii să nu mai fie lăsați să comercializeze aceste categorii de produse.

Vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, a explicat fenomenul în detaliu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”:

”Noi ne-am dori să fie cât mai mult lapte de oaie pe piață, pentru că e o problemă cu laptele de oaie. Din păcate, tot mai mulți crescători de ovine renunță și au probleme în a efectua această operațiune destul de dificilă, mulsul ovinelor. (…) În această perioadă, poate mai mult ca niciodată, falsificarea produselor de ovine, în special brânzeturile, este destul de pronunțată. Laptele are o curbă descendentă, uneori chiar nu se mai găsește pe piață, iar pentru noi, pentru specialiști, când treci printr-o piață și vezi o etichetă cu telemea proaspătă de oaie, îți dai seama că lucrurile nu sunt în regulă.

Am efectuat o serie de controale la nivel național și am identificat unele neconformități, persoane care practicau mai multe lucruri care nu erau în concordanță cu legislația în vigoare. Acest subiect a avut în plan două obiective. În primul rând, conformitatea cu eticheta, dar și anumite falsuri sau fraude ascunse, care nu puteau fi sesizate cu ochiul liber, fiind nevoie de recoltări de probe, ca să fie dovedite aceste practici ilegale. Vor continua și în perioada următoare aceste acțiuni la nivel național, pentru că este foarte important ca atunci când un comerciant afișează un produs, în speță brânza de oaie, consumatorul să știe sigur că este brânză de oaie.

Sancțiunile au fost destul de consistente și ne gândim la o modificare legislativă, astfel încât aceia care sunt depistați cu o anumită frecvență, să nu mai poată să comercializeze și să pună pe piață astfel de produse falsificate. Nu aș putea să spun că este un fenomen extins, dar există astfel de cazuri pe piață, semeni de-ai noștri care se pretează la astfel de practici ilegale și păguboase, atât pentru sector, cât și pentru consumator”, a precizat Ioan Oleleu pentru AGRO TV.