Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la APIA – Ce subvenții au intrat în conturile fermierilor

8

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) continuă autorizarea la plată a schemelor de sprijin aferente campaniei 2022. Până în acest moment, agenția a efectuat plăți în valoare de 2,24 miliarde euro, a anunțat directorul general al instituției, Adrian Pintea, în direct la AGRO TV. 

”Din data de 16 octombrie și până astăzi, APIA a alocat către fermierii noștri peste 2,240 miliarde euro. În campania 2022 s-au alocat 2,160 miliarde euro, la care s-a mami adăugat suma de 77 de milioane euro în ceea ce privește măsurile de piață, comerț exterior și promovarea produselor agricole. (…) Lucrul pe care vreau să îl punctez aici este că declarațiile de cheltuieli care au fost transmise către Comisia Europeană până în data de 31 decembrie, Comisia Europeană a rambursat României până în momentul de față suma de 1,561 miliarde euro”, a precizat șeful APIA în direct la ”Agricultura la Raport”.

Pe lângă aceste plăți deja efectuate, APIA autorizează zilele acestea și ajutoarele naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic. Potrivit lui Pintea, plățile pentru aceste măsuri au început deja din 6 februarie, iar banii urmează să intre efectiv în conturile fermierilor în următoarele zile.

”A fost aprobată Hotărârea de Guvern pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnie, iar de la data de 6 februarie, APIA a început autorizarea la plată. Avem un plafon alocat de 224 milioane euro și am reușit până astăzi peste 154 milioane euro să fie și autorizați la plată. Autorizarea a fost făcută pentru un număr semnificativ de fermieri și în zilele următoare încep să intre banii, pentru că știm că de la autorizare până să ai banii efectiv în cont este circuitul bancar care trebuie respectat. (…) Nu există nicio restricție; atât sectorul vegetal, cât și cel zootehnic intră la plată. Sectorul vegetal are alocat 61 milioane euro, iar sectorul zootehnic are 79,9 milioane euro”, a mai spus directorul APIA.