Legea privind raportarea stocurilor la produsele agricole, atacată la CCR

4

Legea care impune producătorilor agricoli şi operatorilor economici raportarea stocurile de produse agricole şi alimentare, lunar, către Ministerul Agriculturii, a fost atacată, miercuri, la Curtea Constituțională a României (CCR) de către parlamentarii USR şi Forţa Dreptei, informează AGERPRES.

„Obligaţia acestor raportări va permite grupurilor de interese conectate la instituţiile statului să intre în posesia unor informaţii cu caracter de secret comercial şi să facă averi, prin speculă şi manipularea preţurilor, în timp ce producătorii români îşi vor pierde puterea de negociere”, se arată într-un comunicat al USR.

În sesizarea înaintată CCR de către parlamentarii celor două formațiuni politice se arată că legea privind raportarea stocurilor încalcă prevederile constituţionale legate de libertatea economică şi de protecţia concurenţei loiale. De asemenea, se menţionează că „propunerea legislativă este nejustificată şi nefundamentată, iar expunerea de motive încalcă normele de tehnică legislativă, deoarece nu respectă principiul securităţii juridice, previzibilităţii şi clarităţii normelor”.

Potrivit deputatului USR Bogdan Rodeanu, „PNL şi PSD sunt la un pas de instituirea rechiziţiilor la preţ fix – dar nu pentru stat, ci pentru samsari”.

„Ce s-ar întâmpla dacă doar băieţii deştepţi ar şti câte cereale se consumă în România? Care sunt stocurile de produse şi unde sunt localizate acestea? Cât de vechi sunt? Băiatul la costum, cu maşină de lux, care va sosi la poarta fermei, va şti ce cantităţi are agricultorul în silozuri, de când le are şi când trebuie să le vândă. Îi va stabili producătorului preţul şi condiţiile de achiziţie. Practic, aceşti băieţi ar face bani buni pe operaţiuni de import – export, vor manipula preţul la produsele agricole”, a mai spus Bogdan Rodeanu, conform sursei citate.

„În fapt, proiectul deschide în mod nejustificat şi fără raţiuni obiective posibilitatea oficialităţilor guvernamentale de a utiliza date şi informaţii obţinute printr-o restrângere arbitrară a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor, afectând în mod grav libertatea economică. (…) Această soluţie legislativă, care nu este întâlnită în niciun alt stat membru UE, este cu atât mai puţin justificată în condiţiile în care există deja cadru legal în vigoare prin care autorităţile beneficiază de informaţii referitoare la producţia agricolă, precum şi de posibilitatea constituirii de rezerve de stat”, a arătat, la rândul său, Forţa Dreptei, într-un comunicat.

Proiectul de lege prin care producătorii agricoli şi operatorii economici sunt obligaţi să raporteze lunar stocurile la produsele agricole şi alimentare, despre care AgroTV a scris pe larg aici, a fost adoptat de Camera Deputaţilor la 8 februarie a.c.

Nerespectarea normelor proiectului privind raportarea stocurilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.