La ce trebuie să fiți atenți pentru a nu pierde banii din Pilonul II

4
La ce trebuie să fiți atenți pentru a nu pierde banii din Pilonul II

Trei obiective avute în vedere de decidenții europeni în perioada următoare pe agenda reformei Politicii Agricole Comune (PAC), și anume „Green Deal”, Strategia „De la furcă la furculiță”, respectiv Strategia UE privind biodiversitatea vor fi gestionate și impuse agricultorilor prin ecoscheme, astfel că acestora trebuie să li se acorde toată atenția, încât să nu fie pierduți banii alocați prin Pilonul II.

„Este un obiectiv foarte ambiţios acest Green Deal, mai ales cel legat de agricultură. Practic, toată Politica Agricolă Comună, aşa cum se va creiona ea în următoarea perioadă, va fi sub auspiciile acestui Green Deal, dar şi ale Strategiei «De la furcă la furculiţă» şi celei privind biodiversitatea.

Trebuie avută foarte mare grijă la aceste obiective ambiţioase, care sigur vor fi gestionate şi impuse agricultorilor europeni prin aceste ecoscheme la care lucrăm în ultima perioadă, pentru că din 2023 aceste ecoscheme vor fi obligatorii pentru ţările Uniunii Europene, dar nu vor fi obligatorii pentru fermieri şi riscul mare este să pierdem sume importante din Pilonul II care sunt dedicate acestor ecoscheme”, a completat Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la Gala fermierilor români din Moldova, organizată de Pria.

În context, ministrul de resort a precizat că este vorba despre o foaie de parcurs pe care Uniunea Europeană (UE) şi-a asumat-o pentru o economie durabilă, pentru o agricultură durabilă.

Conform spuselor lui Oros, obiectivele sunt legate în primul rând de reducerea consumului de pesticide până în 2030 cu 50%, de reducerea consumului de îngrăşăminte cu cel puţin 20% şi realizarea unei suprafeţe de agricultură ecologică în procent de 25% din suprafaţa totală agricolă.

Totodată, trebuie reduse antibioticele, antimicrobienele în creşterea animalelor cu până la 50%.

„Aceste obiective sunt foarte ambiţioase, dar am spus-o de câte ori am avut ocazia, şi la întrunirea miniştrilor agriculturii din Uniunea Europeană, că aici trebuie să gândim foarte bine ca lucrurile să se întâmple într-un anumit echilibru, pentru că, impunând acest Green Deal, cu siguranţă alimentele vor fi mult mai sănătoase, dar producţiile vor fi mai mici, preţurile de cost vor fi mai mari, ca atare preţurile alimentelor vor fi mai mari.

Şi, dacă nu reuşim să apărăm graniţele Uniunii Europene de mărfuri care pătrund din alte ţări care nu îşi impun aceste exigenţe şi care nu respectă aceste exigenţe, riscul major este acela de a falimenta fermierii europeni, inclusiv fermierii din România, ori nu cred că acest lucru ni-l dorim”, a conchis pe acest subiect Adrian Oros.

Mai este puțin până la data obligativității ecoschemelor

Ecoschemele vor deveni obligatorii pentru fermierii care solicită subvenții agricole, cel mai probabil din 2023. Fermierii care nu vor adera la ecoscheme și nu vor face niciun efort în plus față de prezent, riscă să aibă plăți directe pe fermă cu 30% mai mici.

Practic, din ceea ce, în prezent, înseamnă plăți directe, 30% din acestea ar urma să fie separate de plățile directe normale, care vor fi achitate automat la hectar, iar aceste 30% vor fi acordate doar agricultorilor care decid să implementeze câteva măsuri din aceste ecoscheme.

Decidenții europeni și-au propus pentru aceste ecoscheme, care practic fac legătura dintre PAC și Pactul Verde European, ca fiecare agricultor care o să aibă aceste 30% din plățile directe, va trebui să se angajeze că va pune în aplicare anumite practici agricole care sunt benefice mediului, bio-diversității, calității apei, a solului sau care reduc emisiile de carbon și care sunt măsuri care nu vizate în acele condiționalități care sunt obligatorii.

Potrivit experților Comisiei Europene (CE), planul de investiții prevăzut în Pactul Verde European presupune mobilizarea a cel puțin 1.000 de miliarde euro sub formă de investiții pe parcursul deceniului următor, combinând capitaluri din bugetul UE și din bugetele naționale, investiții publice și private, măsuri suplimentare pentru a facilita și stimula investițiile publice și private verzi, condiții de investiții atractive, dar și asistență tehnică menită să-i ajute investitori să aleagă proiecte durabile.

Ca surse, 25% din finanțarea totală va fi acordată de Uniunea Europeană (UE) pentru măsuri privind clima, 30% din fondurile InvestEU alocate pentru proiecte de combatere a schimbărilor climatice, respectiv prin stimularea investițiilor verzi, cu sprijin din partea grupului Băncii Europene de Investiții (BEI).