Avertizare de secetă pedologică moderată. Iată regiunile afectate (agrometeo)

1
Avertizare de secetă pedologică moderată. Iată regiunile afectate (agrometeo)

Începând de miercuri, 14 aprilie 2021, și până la data de 20 aprilie a.c., suprafețe extinse din Crișana și, izolat, cele din nord-vestul Banatului se vor confrunta cu deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).

Potrivit prognozei agrometeorologice emisă de ANM, conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute, seceta pedologică fiind moderată, în cea mai mare parte a Crișanei, local centrul Dobrogei și al Transilvaniei, vestul, centrul, nordul, estul și sudul Moldovei, izolat nord-estul Munteniei și nord-vestul Banatului.

„Gradul de aprovizionare cu apă, în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării”, se menționează în prognoza ANM.

Experții agrometeo mai precizează că, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură.

Proces de încălzire treptată

Vremea rece de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, devenind normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a țării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 1 și 11 grade Celsius în primele zile, abaterile termice negative fiind de 1 și 5 grade Celsius și 4 -13 grade Celsius în restul perioadei, limite apropiate de normele climatologice, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 3 și 17 grade Celsius, la scara întregii țări. Temperatura minimă a aerului se va situa între -2 și 8 grade Celsius pe aproape întreg teritoriul, fiind condiții de producere a brumei.

Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprins între 6 și 13 grade Celsius, limite în general favorabile pregătirii patului germinativ în vederea însămânţării culturilor din prima urgență (lucernă, mazăre, borceag, etc.), precum și a speciilor de primăvară (porumb și floarea-soarelui).

Se întrevăd precipitații sub formă de ploi locale în majoritatea regiunilor, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) în zonele nordice și centrale, acestea fiind însoțite de intensificări ale vântului.

De asemenea, cantitățile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina ritmuri în general normale de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp pe majoritatea suprafeţelor, iar în depresiuni procesele vegetative vor evolua ușor mai lent.

Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate în afara epocii optime.

Sub aspect fenologic, la orzul şi grâul de toamnă se vor înregistra apariția frunzei a treia și înfrățirea (30-100%) în cea mai mare parte a țării, iar la culturile înființate în perioada optimă se va semnala faza de alungire a paiului (10-40%).

Rapița va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (8-14 frunze) și alungirea tulpinii (10-25%), la nivelul întregului teritoriu agricol. La pomii fructiferi vor predomina fazele de înmugurire, dezmugurire și înflorire, în majoritatea plantațiilor.

În aproape toate podgoriile, viţa-de-vie se va afla în faza de „plâns”, îndeosebi pe terenurile cu expoziţie sudică. De asemenea, în centrul țării se va menţine repausul biologic.

La culturile de primăvară (borceag, mazăre, ovăz, orzoaică, lucernă) însămânţate până în prezent, izolat se vor putea înregistra fazele incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire).

Totodată, la floarea-soarelui şi porumb se vor efectua pe suprafeţe agricole restrânse, atât pregătirea patului germinativ, cât și lucrările de semănat.

Pe ansamblu, lucrările specifice campaniei de primăvară se vor desfășura normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

În contextul inclusiv de secetă pedologică moderată, experții ANM recomandă continuarea însămânţării culturilor din prima urgenţă (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă), precum și pregătirea patului germinativ şi efectuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof).

De asemenea, se recomandă efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomi-viticole, cât și fertilizarea fazială a cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe.