EXPLOZIV! Azomureș a făcut profit din vânzarea gazelor, în loc să producă îngrășăminte!

7

Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, și-a suspendat parțial producția motivând decizia prin creșterea prețurilor la energie, însă a făcut profit vânzând gazele contractate în 2021 la prețurile din 2022.

Anunțul a fost făcut miercuri, în emisiunea „De Ce Nu în România?”, de către preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Senat, Toma Petcu.

„Trebuie să știm că Azomureș și-a vândut cantitățile de gaze contractate în momentul în care au considerat că nu mai este eficient să producă, e mai eficient să vândă gazele – și aici cred că autoritățile trebuie să spună ce s-a întâmplat și dacă este corect cum s-a întâmplat”, a declarat Toma Petcu (PNL) în studioul DCNews.

„A contractat (gazele – n.r.) la începutul anului 2021 și, când tarifele au luat-o razna și prețurile au crescut foarte mult, iar costurile de producție și prețurile la care vindeau îngrășămintele nu mai aveau sens, au vândut cantitățile de gaze pe care le contractaseră”, a continuat senatorul liberal.

Acesta a explicat că problema legată de prețurile la energie este una la nivel global, însă în România fost resimțită mult mai tare, recunoscând că impactul în economie a fost unul mult mai mare decât în alte țări.

„Problema din energie pentru noi este mai cruntă pentru că noi, având această protecție a neliberalizării totale a prețurilor la energie și gaze, a trebuit să trecem de la un tarif de 30 – 40 de euro pe megawatt/oră, la curent electric, la 150 euro pe MWh. Statele europene, precum Germania sau Franța, au trecut de la un tarif de 80 – 90 de euro la 150 de euro, deci pentru ei diferența a fost mult mai mică, iar impactul nu a fost atât de mare în economie, dar chiar și aceste state au creat mecanisme de protecție”, a mai spus Toma Petcu.

La rândul său, Daniel Zamfir (PSD), președintele Comisiei economice din Senat, a declarant în cadrul emisiunii amintite că, prin decizia de a vinde mai departe gazele contractate în 2021, cei de la Azomureș „nu au comis nicio ilegalitate”, însă a fost de acord că exista o problemă de moralitate.

„Suntem în situația în care o companie foarte importantă pentru agricultura românească nu va mai produce îngrășăminte, asta e consecința. La Slatina, iarăși e o situație nefericită. Ce n-am înțeles eu din această OUG (…) este cum sprijină marii producători. Prevede măsuri de plafonare și compensare pentru consumatorii casnici și IMM…”, a continuat Daniel Zanfir, arătând că măsurile nu acoperă marii producători. „Eu zic să nevoia este urgentă”, a mai spus senatorul social-democrat.

Reamintim că la sfârşitul lui 2021, conducerea Azomureș anunţa printr-un comunicat de presă că a oprit temporar producția de îngrășăminte, din cauza preţului ridicat la energie, specificând că va relua producția „dacă și când condițiile pieței o permit”. Azomureş a motivat funcţionarea la jumătate de capacitate prin faptul că nu poate produce îngrăşăminte la preţuri accesibile distribuitorilor şi fermierilor. În acest context, decizia de a vinde catitățile de gaze contractate în 2021 ridică într-adevăr mari semne de întrebare, având în vedere că Azomureș este cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, cu o producție anuală de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, din care aproximativ 75% este destinată fermelor româneşti.