Bugetul Agriculturii 2021-2022 în remarcile dure ale lui Daniel Botănoiu: „Domnule Oros, vă rog să vă treziți!”

53
Bugetul Agriculturii 2021-2022 în remarcile dure ale lui Daniel Botănoiu: „Domnule Oros, vă rog să vă treziți!”

Într-o postare dură pe pagina sa de Facebook, fostul secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Botănoiu, în prezent fermier, îi atrage atenția actualului deținător al portofoliului Agriculturii, Adrian Oros, că este momentul să se trezească „din visare” și să acorde toată atenția construcției bugetului sectorial.

Daniel Botănoiu trage cu această ocazie un alt semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care o eventuală finanțare redusă, care ar urma să vină la pachet cu noul buget, îl reprezintă pentru sectorul agrozootehnic românesc.

Nu o dată, în ultima perioadă, șeful Agriculturii a precizat că bugetul MADR va fi mai mic față de cel de anul anterior.

„Domnule Oros, vă rog să vă treziți! Nu musai din somn, ci din visare! Bugetul este vital pentru sectorul agricol, mai exact mărimea lui. Astăzi, mai mult ca altă dată, este nevoie de finanțare, sectorul agroalimentar românesc are nevoie acută de bani. Trebuie profitat de faptul că nimeni, dar absolut nimeni nu «se mai uită» la nivelul deficitelor!

„Domnule ministru Oros, nutresc speranța ca discuțiile pe care le purtați la minister să nu fie practic doar o prelungire a campaniei electorale. Vreau să înțelegeți că un an cu o finanțare redusă înseamnă în realitatea agricolă trei ani pierduți!

„Un program nu «se pune pe picioare» în două luni, ca atare mă îndoiesc ca programul extins pentru legumicultura în spații protejate va funcționa, din mai multe considerente tehnice. Apoi, reproducția la porc și pasăre, creșterea ovinelor/caprinelor, bovinelor, piscicultura/acvacultura, apicultura, horticultura, industria alimentară sunt sectoare în suferință, aceasta fiind agravată de decizia dumneavoastră, surprinzătoare de-altfel, de a propune un buget mai mic decât cel din anul anterior. Asta denotă naivitatea și lipsa de cunoaștere a realităților din sectorul agricol”, a scris Botănoiu pe Facebook.

Tot el a precizat că, în prezent, „ne inundă” carnea de porc din alte state, acolo unde sectoarele sunt susținute financiar.

„Dumneavoastră nu numai că nu gândiți programe de susținere, ci mai mult, tăiați din buget (…)!”, a conchis pe această temă fostul SS MADR.

Nu în ultimul rând, el îi atrage atenția lui Oros că excelează la capitolul „Detașări de personal”, „epurare politică în toată regula”, așa cum o descrie Daniel Botănoiu, „deși sunt funcționari publici, cu drepturi stabilite prin lege!”.

Emil Dumitru: „Eu sper să fie un buget realist”

În cadrul emisiunii „Agricultura la raport” cu Ovidiu Ghinea, de miercuri, 3 februarie 2021, deputatul Florian-Emil Dumitru, fost secretar de stat în mandatul lui Adrian Oros la Agricultură, a declarat că speră ca actualul buget să fie unul realist, unul menit să asigure un restart pozitiv sectorului în acest an.

„Pentru agricultură, pandemia n-a fost atât de puternică pe cât a fost seceta, dar am reușit să ducem la bun sfârșit un an deosebit de complicat. Aștept să vedem din perspectiva Ministerului Agriculturii cum vor construi bugetul. Eu sper să fie un buget realist, în care subvențiile, măsurile de ajutor de stat, precum și părțile de cofinanțare pe proiecte europene să fie asigurate, astfel încât agricultura în 2021 să aibă un restart pozitiv, să începem să fim pe plus, pentru că anul trecut a fost unul foarte rău pentru fermieri”, a afirmat Dumitru în cadrul emisiunii difuzate de Agro TV.

Tot el a spus că, în 2020, în momentul adoptării Legii bugetului, prevederile de venituri și cheltuieli ale ministerului de resort a fost unul mai mic față de cel din 2019 cu aproximativ un miliard de lei. Chiar dacă, inițial, cei din sector au fost nemulțumiți, Dumitru spune că lucrurile s-au echilibrat pe parcursul anului.

„Anul trecut, când s-a adoptat legea bugetului, bugetul MADR a fost unul mai mic față de anul 2019 cu aproximativ un miliard de lei și toată lumea a fost supărată că bugetul agriculturii din 2020 a fost un buget mic. Cu toate acestea, pe parcursul anului, bugetul pe care Ministerul Agriculturii l-a avut a fost mai mare decât în 2019, datorită rectificărilor bugetare și modului în care echipa de la MADR a știut să susțină în fața premierului Orban problemele și nevoile pe care agricultura României le are pentru finanțare.

Din acest motiv, nu este neapărată nevoie să presupunem că un buget mai mic va rămâne la fel pe parcursul anului. Am acordat ajutoare de sprijin pentru COVID-19, am acordat despăgubiri pentru secetă, am alocat ajutoare pe COVID-19 și din fonduri europene. Niciun alt Guvern nu s-a confruntat cu o astfel de perioadă critică”, a conchis Dumitru.

Bugetul, aproape de o formă finală

Miercuri, 3 februarie 2021, premierul Florin Cîţu a afirmat că guvernanţii sunt aproape de a finaliza proiectul bugetului de stat pe anul 2021. Tot el a adăugat că este „cel mai onest” ca acesta să fie aprobat în ședința Executivului de săptămâna viitoare,.

Totodată, Cîțu a precizat că prevederile de venituri și cheltuieli nu sunt, în fapt, „un buget simplu”, ci unul care se referă „la perioada 2021-2022”, care „începe să repare anomalii introduse în legislaţia din România în ultimii patru ani”.

„În continuare, bugetul ştiu că este o discuţie în spaţiul public. Suntem foarte aproape de a avea o formă finală. Încă discutăm cu ordonatorii de credite ceea ce eu am cerut tot timpul, acele măsuri de reducere a cheltuielilor. Ele încep să vină şi le veţi vedea şi în spaţiul public. Avem aici şi o evoluţie a cheltuielilor salariilor din sectorul bugetar în perioada 2016-2020, dar voi face o prezentare separat pe această temă în zilele următoare ”, a declarat premierul la briefingul de la Palatul Victoria.

Chestionat de jurnaliști dacă miniştrii i-au transmis, aşa cum a solicitat analizele privind companiile de stat şi planuri de investiţii, şeful Executivului a replicat: „V-am spus că se pot face două lucruri aici: pot să vină de la miniştri propuneri de reaşezare a cheltuielilor de reformă sau putem face acest lucru prin buget. Vom face prin buget anul acesta”.

Din informațiile care circulă în prezent reiese că bugetul MADR se va contracta cu 10% față de 2020. Un miliard de lei ar putea să nu mai fie astfel alocat programelor de sprijin pentru producători. În plus, banii pentru eventualele despăgubiri de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020 nu sunt nici măcar luate în calcul.