Când se fac plățile pentru crescătorii de vaci – Anunț de la Guvern

5

Crescătorii de vaci care au depus cereri pentru schema de ajutor de 73 de euro/cap de animal, în contextul pierderilor suferite din cauza războiului din Ucraina, vor primi banii luna viitoare.

Într-o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de fermieri, organizată la Palatul Victoria, premierul Nicolae Ciucă i-a asigurat pe crescătorii de vaci că își vor primi banii începând din 15 mai 2023. De asemenea, având în vedere că mai bine de jumătate din bugetul schemei de ajutor a rămas necheltuit, se va mai organiza o sesiune de depunere a cererilor în a doua jumătate a anului, astfel încât fermierii să poată primi mai mulți bani.

“Primele plăţi se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023. Ulterior, va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plăţile urmând să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023. Guvernul va pune în acord cu realităţile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune aşezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensaţii în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina”, au transmis reprezentanții Guvernului.

Pe lângă această schemă de ajutor, Guvernul promite și că va extinde și dezvolta ”Programul pentru școli” și ”Masa caldă în școli” începând cu viitorul an școlar. Astfel, mai mult lapte de la fermierii români ar urma să fie achiziționat pentru aceste programe.