Cât costă înființarea unui hectar de perdea forestieră – Beneficiile sunt imense

6
Cât costă înființarea unui hectar de perdea forestieră – Beneficiile sunt imense

După un an extrem de secetos cum a fost cel care a trecut, este important ca atât autoritățile, cât și fermierii, să se îndrepte către soluții care să asigure protecția mai bună a culturilor. O astfel de soluție este reprezentată de perdelele forestiere. Este dovedit deja de specialiștii în domeniu că o perdea forestieră poate proteja eficient culturile agricole de fenomenele meteorologice extreme, maximizând astfel profiturile fermierilor.

Realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, cu mai mulți specialiști în domeniu, care au vorbit atât despre avantajele înființării de perdele forestiere, cât și despre costurile unei astfel de investiții.

”În principiu, cine dorește să-și facă o perdea forestieră, în primă fază are nevoie de un studiu pedologic, un studiu în care să vadă tipul de sol și ce specii forestiere se pretează pe acel sol. Studiile care s-au făcut până acum, în general, recomandă perdele forestiere între 12 și 30 de metri lățime. În afara acestor dimensiuni, ele nu mai sunt eficiente economic, nu-și mai îndeplinesc rolul pentru care sunt create”, a precizat Ciprian Muscă, președintele Asociației Forestierilor din România (ASFOR), pentru AGRO TV.

Potrivit specialistului, costul unui de hectar de perdea forestieră se ridică la maximum 2.000 euro, însă pe termen lung, banii respectivi se întorc înzecit.

”În funcție de speciile pe care le alegi pentru o perdea forestieră, costurile doar cu partea de material săditor și partea de manoperă sunt undeva între 1.500 și 2.000 euro, fără a pune valoarea terenului. Cam acesta este costul înființării unui hectar de perdea forestieră. Ulterior, banii respectivi se recuperează, dacă ne uităm la zona de agricultură, unde producțiile cresc cu 15-60% pe anumite culturi. Practic, în câțiva ani, aceste investiții se recuperează”, a mai explicat Ciprian Muscă.

Președintele ASFOR pune că fermierii trebuie să țină cont și de speciile forestiere pe care le aleg, astfel încât acestea să poată fi valorificate din punct de vedere economic mai târziu.

”Speciile pe care s-a mers preponderent în perdelele forestiere au fost glădiță, salcâm, plop, stejar, dar important este ca această perdea forestieră să capete o valoare economică nu doar prin faptul că asigură protecție terenului agricol, ci și prin intermediul speciilor care participă în componența sa, adică să aibă o valoare economică și prin lemnul lor. Lemnul respectiv nu trebuie să fie doar un material care sfârșește pus pe foc sau brichetat, ci trebuie să poată fi valorificat economic și în produse cu o valoare adăugată mult mai mare, pe zona de mobilă sau construcții”, a subliniat Ciprian Muscă.