Cere demiterea lui Daea: „Fermierii români sunt împinşi spre faliment!”

4

Fostul comisar European pentru Agricultură, europarlamentarul Dacian Cioloș, cere demiterea de urgență a ministrului Agriculturii, Petre Daea, motivând că „fiecare zi în care (premierul Nicolae Ciucă – n.r.) îl ține pe domnul Daea în fruntea Ministerului Agriculturii este încă o zi în care fermierii români sunt împinși spre faliment”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dacian Cioloș îi cere explicaţii lui Daea în legătură cu întârzierea la plata subvenţiilor pentru agricultură ecologică şi a despăguburilor pentru secetă.

„Plățile subvențiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică și măsurile de agromediu sunt încă blocate. Deși plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut, oamenii nu își primesc banii la care au dreptul. Aceeași situație este și în cazul ajutoarelor pentru cei care au fost afectați de seceta de anul trecut. Procesul a început greu și a avut formule de calcul greșite, iar asta a însemnat timp pierdut și agricultori lăsați aproape de un an fără banii care li se cuvin”, scrie Dacian Cioloș.

Potrivit acestuia, după un an agricol foarte greu, în care fermierii au fost confruntați cu o secetă fără precedent, cu uriașe creșteri de prețuri la îngrășăminte, furaje, energie și combustibil, ministrul Daea și ministerul pe care îl conduce, precum și Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură „oferă încă o dovadă a nepăsării față de cei pe care ar trebui să îi sprijine”.

„Sistemul informatic pentru efectuarea acestor plăți nu este pregătit, modulele de plată nu sunt gata, personalul va fi sufocat de campania scurtă de primire a cererilor, ba, mai rău, nu a fost contractată nici măcar o firmă care să dezvolte aceste module în sistemul de plăți, APIA nemaiavând suport IT de la începutul anului”, atrage atenția Dacian Cioloș.

În aceste condiții, europarlamentarul REPER cere demiterea lui Daea, atrăgând atenția că prin menținerea sa la vârful MADR „fermierii români sunt împinși spre faliment”.

„Îl aștept pe domnul ministru Daea să iasă public și să spună că nu am dreptate, cu argumente, sau să spună că e vremea să lase pe altcineva, mai eficient, la conducerea ministerului. Iar domnului prim-ministru Ciucă îi spun doar că, dacă nu ia măsuri, acest dezastru va fi din vina Guvernului, nu doar a unui ministru. Într-o perioadă în care prețurile la alimente în România au crescut amețitor, nu ne putem permite să nu folosim toate pârghiile pe care le avem la îndemână pentru a preveni producții proaste, care vor duce prețurile alimentelor și mai sus. Știu că domnului Daea îi place să spună că este tot timpul pe teren, că lucrează neîncetat zi și noapte. Sper ca fermierii să vadă și rezultate, nu numai spectacol, întârzieri și lucruri făcute de mântuială”, mai scrie Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.