CIC: Stocurile finale de cereale vor avea cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani!

3
În ultimele sale previziuni privind cererea și oferta mondială, Consiliul Internațional pentru Cereale (CIC) se așteaptă ca această campanie să înregistreze o scădere a producției de aproximativ 2%, fiind prima scădere după cea din 2017/18. În ceea ce privește stocurile finale de cereale, CIC preconizează că acestea ar putea să atingă cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani.

Producția mondială de cereale, mai mică cu 40 de Mt față de sezonul trecut

În prognoza sa din iulie, Consiliul Internațional pentru Cereale preconizează pentru sezonul 2022/23, o producția globală de cereale de 2.252 Mt, aceasta reprezentând o prognoză mai scăzută cu 3 Mt decât ceea ce se estimase în iunie. Reamintim că estimările producției globale de cereale din ultimii doi ani au fost: 2.292 Mt pentru 2021/22 și 2.225 Mt, pentru 2020/21.

Producția globală de porumb scade cu 31 Mt față de sezonul trecut

Această actualizare este legată de scăderea producției de grâu și porumb de la un an la altul și reflectă, în principal, seceta resimțită de culturile din Europa. Ar fi „potențial prima contracție din ultimele cinci campanii”, potrivit CIC.

Conform acestor ultime prognoze, producția mondială de porumb ar ajunge la 1.189 Mt, înregistrând o scădere de 31 Mt față de 2021/22.

Producția mondială de grâu scade cu 11 Mt față de sezonul trecut

Producția mondială de grâu este estimată la 770 Mt, cu 11 Mt mai puțin decât sezonul trecut. Producția cumulativă de grâu în rândul celor opt mari exportatori ar scădea pentru al doilea sezon consecutiv, „în principal din cauza unei recolte mai scăzute în Ucraina, dar și cu recolte mai mici în UE, Argentina și Australia”, noteaza CIC.

Consumul global de porumb scade de la an la an

Într-un context de ofertă restrânsă și de prețuri mai mari, analiștii CIC au revizuit, de asemenea, o scădere a perspectivelor în ceea ce privește consumul mondial de cereale, mai precis, cu 3 Mt față de previziunile lor inițiale.

Consumul mondial ar trebui să se situeze la 780 Mt pentru grâu, în 2022/23, un pic mai mult decât în 2021/22 (+ 2 Mt), și la 1.202 Mt pentru porumb, mai puțin cu 12 Mt față de anul trecut.

Comerțul cu cereale este așteptat să scadă si el cu 4% față de sezonul trecut, din cauza „recoltelor anuale reduse pentru toate cerealele majore, cu excepția ovăzului”.

Un raport stocuri/consum în scădere

Se preconizează că stocurile finale de cereale vor scădea comparativ cu sezonul trecut (minus 10 Mt pentru grâu și minus 13 Mt pentru porumb) și ar trebui să atingă cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani.

 Potrivit acestor previziuni, raportul stocuri/consum, care reflectă nivelul rezervelor în raport cu nevoile consumatorilor, ar pierde aproape un punct comparativ cu 0,25% cât s-a înregistrat ca pierdere în sezonul 2021/22.

CIC notează totuși că stocurile de porumb ar putea crește ușor în rândul principalilor exportatori, „datorită unei cifre neobișnuit de mari pentru Ucraina”.

consum mondial cereale1

Sursa foto: AGPB