Controale DE URGENȚĂ în fermele de legume, anunțate de ministrul Petre Daea

1

După izbucnirea scandalului legumelor tratate cu substanțe interzise din bazinul legumicol Glodeanu-Sărat, ministrul agriculturii anunță întețirea controalelor în acea zonă, dar și în alte zone ale țării, pentru a se asigura că produsele neconforme nu ajung la vânzare. Petre Daea spune că își va trimite și corpul de control în zonă, pentru a investiga recoltarea probelor.

Șeful MADR susține, în continuare, că produsele românești sunt sigure pentru consumul populației, iar cazurile de produse neconforme sunt izolate.

Totdată, Petre Daea susține că toți fermierii care beneficiază de programe de susținere pentru cultivarea legumelor vor fi monitorizați, astfel încât să nu mai ajungă pe piaţă produse care nu sunt conforme din cauza conţinutului ridicat de substanţe chimice.

”Acesta este ordinul pe care l-am dat: specialiștii de la Autoritatea Națională Fitosanitară să ia probe de la producători, pe baza buletinelor obținute; asta a fost sarcina dată de către mine la toate Direcțiile Agricole, iar azi dimineață i-am transmis-o direct directorului executiv, spunând să facă aceste analize și să comunice populației rezultatul analizelor.

Lucrul acesta îl facem în toată țara, astfel încât să instalăm, pe de-o parte, siguranța produsului, pe de altă parte să eliminăm prin controalele noastre fermierii care nu respectă tehnologia, folosindu-se de mijloace artificiale pentru grăbirea timpuritetății. (…) Am dat dispoziție în sistem să facă ceea ce este de realizat mai insistent și mai amănunțit, să ia probe de la fiecare producător.

O să rog colegii din minister să ia legătura acolo. Trimit și eu corpul de control acolo să văd despre ce este vorba, în așa fel încât oamenii să fie liniștiți. Trimit inspectorii care sunt pregătiți în domeniu, îi trimit pe cei de la Autoritatea Fitosanitară, ca lucrurile să intre în normalitate, în așa fel încât siguranța produsului să fie cuvântul de ordine în acea zonă și nu numai”, a precizat Petre Daea în direct la FocusTV.