Crescător de ovine: ”Câștig mult mai puțin decât când eram șofer”

5

Îndeletnicirea de crescător de animale este una dintre cele mai vechi pe care le cunoaște poporul român. Creșterea ovinelor, în special, reprezintă o adevărată tradiție pentru locuitorii din mediul rural, însă pe cât este de veche această meserie, pe atât este și de grea.

În emisiunea ”Duminica la țară”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu un crescător de ovine și caprine din comuna Saelele, județul Teleorman. Tănase Aurel a abandonat meseria de șofer în urmă cu șapte ani, pentru a-și deschide o fermă de animale. A ajuns să aibă astăzi 126 de capre și 186 de oi, însă spune că îi este greu să ducă afacerea mai departe, întrucât veniturile pe care le generează din creșterea animalelor nu se compară cu sumele pe care le câștiga pe vremea când era șofer.

”Am fost șofer înainte, dar am lăsat șoferia și m-am apucat de agricultură. E mult mai ușoară meseria de șofer decât zootehnia. În zootehnie, muncești 24 de ore din 24. (…) Dacă fac o medie, câștig mult mai puțin decât când eram șofer pe TIR. Atunci aveam un salariu care era al meu, acum suntem șase inși care muncim și dacă ar fi să0i plătesc pe toți, n-aș putea să-i plătesc din ce obțin. Acum doar ținem familia, cheltuielile pe care le avem, și mai luăm oameni pe care îi plătim cu ziua. E foarte greu”, a spus fermierul Tănase Aurel pentru AGRO TV.

Care sunt cele mai mari greutăți pe care le întâmpină fermierul, dar și cum se gândește să-și dezvolte afacerea, puteți afla urmărind integral emisiunea ”Duminica la țară” pe canalul de youtube Agro TV.