Legumele care generează cele mai mari profituri – Ce spun fermierii din domeniu

4

Cultivarea legumelor în spații protejate reprezintă un domeniu de activitate de mare interes pentru fermierii români în ultimii ani, mai ales în contextul ajutoarelor de minimis oferite de stat pentru a stimula astfel de afaceri. Deși programul tomata, în forma lui veche, nu va mai continua, acesta va fi înlocuit anul acesta de un program similar destinat unui număr mai mare de legume.

În emisiunea ”Duminica la țară”, realizatorul Ovidiu Ghinea a vorbit cu legumicultorul Sandu Ungureanu din comuna Saelele, județul Teleorman. Potrivit acestuia, în ciuda întreruperii programului tomata, roșia rămâne cea mai profitabilă cultură în spații protejate, însă necesită și cel mai mare volum de muncă.

”Roșia este, dar e și cea mai muncită plantă. E muncă multă la ea, și de aceea nici nu s-au mai pus anul acesta atât de multe roșii, pentru că nu s-au mai dat bani prin programul tomata. Și omul pune ardei capia sau ardei gras, că e mai ușor de muncit. E și acolo o investiție, dar nu e muncă la fel ca la tomată”, a precizat Sandu Ungureanu pentru AGRO TV.

Reaminitm că, potrivit declarațiilor oficialilor din Ministerul Agriculturii, Hotărârea de Guvern privind ajutorul de minimis pentru stimularea producției de legume în spații protejate a primit toate avizele inter-ministeriale și are toate șansele să fie aprobată în ședință de Guvern săptămâna aceasta.

Programul va fi destinat culturilor de tomate, ardei gras, ardei capia, vinete și castraveți, cu o intensitate financiară de maximul 2.000 euro/1.000 mp.