Cruciada ANSVSA: Mii de animale reținute și ucise, zeci de tone de pește și carne confiscate, amenzi de milioane!

4

Controalele desfășurate în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale de către inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) s-au lăsat până acum cu amenzi de peste două milioane de lei, aproape 22 de tone de alimente confiscate și câteva mii de animale și păsări reținute în urma controalelor din trafic și apoi dirijate către o unitate de neutralizare autorizată.

„Din centralizarea primelor date furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, rezultă că au fost realizate, în intervalul 28 martie – 10 aprilie, un număr de 3.136 de controale, în: unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţi de alimentaţie publică”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

În urma controalelor au fost aplicate un număr de 335 de amenzi, în valoare totală de 2.035.400 de lei. Totodată, au fost emise 10 Ordonanţe de suspendare a activităţii şi 8 Ordonanţe de interzicere a activităţii.

Potrivit reprezentanților ANSVSA, au fost reținute 21.788 de kilograme de produse de origine animală, dintre care 19.476,7 kg de peşte şi 1.716,5 kg de produse de origine animală (carne pasăre, porc, vită şi produse din carne, organe miel, icre şi salată de icre, produse lactate) şi 595 kg de bulion de tomate.

„De asemenea, în urma controalelor realizate în trafic au fost reţinute 91 de capete de ovine, 5.600 capete pui de o zi şi 7 capete suine, care, datorită nerespectării legislaţiei, au fost ucise şi dirijate la o unitate de neutralizare autorizată”, se menționează în comunicat.

Printre deficienţele identificate şi sancţionate de inspectorii ANVSVA se numără: depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea de produse cu termen de valabilitate depăşit; comercializarea produselor alimentare, fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa documentelor, care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor; transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar; transportul de animale neidentificate, cu mijloace auto neautorizate sanitar veterinar şi fără documentele necesare.

„ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară în perioada următoare, prin acţiuni de inspecţie şi control şi prin asigurarea serviciului de permanenţă de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Reamintim cetăţenilor numărul de telefon al «Call Center»-ului ANSVSA – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor”, se mai arată în comunicatul citat.