Crescătorii de vaci suferă, în continuare, de pe urma prețurilor scăzute la care sunt nevoiți să își vândă laptele. Aceștia susțin că merg în pierdere de o bună bucată de vreme, iar la orizont nu se arată vremuri mai bune pentru laptele de vacă.
”Din păcate, prețul laptelui nu ne satisface, este sub prețul de producție. Eu am o fermă cu 70 de vaci la muls, 180 de capete în total. Costul de producție este undeva la 2,2 lei/litru, iar laptele se vinde undeva la 1,7-1,8 lei/litru”, ne-a spus fermierul Rubin Mihalca, într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea.
Trendul prețului laptelui din țara noastră este oarecum în antiteză cu ceea ce se întâmplă la nivel european, acolo unde țările care nu au suficient lapte din producția internă oferă prețuri mai bune crescătorilor.
”Noi urmărim piața laptelui european, ceea ce se întâmplă în țările învecinate, și putem constata că în luna iulie, prețul mediu în Ungaria a fost de 2,04 lei/litru, în timp ce prețul mediu din România a fost sub. Media europeană a fost undeva la 44 eurocenți/litru. Țările care importă lapte plătesc mai mult, în jur de 50-55 eurocenți/litru, în timp ce țările care produc peste, plătesc mai puțin. Nu înțeleg, noi primim mai puțin pe litrul de lapte decât țările care exportă”, a precizat Daniel Frei, președinte al cooperativei Samus Lact.