Cuantum ANT ovine – Cât vor primi ciobanii români pentru fiecare animal

7

Ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) din sectorul zootehnic urmează să intre la plată la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, după cum a anunțat directorul general al APIA, Ionuț Lupu, în exclusivitate pentru AGRO TV.

Deși momentan nu se știe suma exactă pe care o vor primi crescătorii pentru fiecare animal din fermă, liderii asociațiilor din sectorul ovin au deja o situație generală în ceea ce privește cererile depuse. Astfel, potrivit președintei asociației Țara Loviștei, Constanța Ștefan, oierii urmează să primească între 20 și 25 de lei pe cap de ovină anul acesta.

”În această perioadă intră la plată ajutorul național tranzitoriu și în zootehnie. Din calculele mele, la 39 de milioane de euro, așa cum s-a hotărât încă de anul trecut la acest sprijin pentru sectorul ovine/caprine, ar reveni între 4 și 4,8 euro, deci 20-25 de lei pe cap de animal. Ne bucură că nu a scăzut mult față de anul trecut, pentru că tot era vorba că acest ANT va scădea din ce în ce mai mult, până când dispare. Deocamdată este încă la o valoare acceptabilă”, a precizat Constanța Ștefan pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Totodată, aceasta susține că se vor face modificări importante în ceea ce privește ANT-ul la bovine, pentru a nu se mai risipi banii pentru animalele care nu mai există în ferme. Astfel, pentru data de referință, adică 2018, se va plăti o sumă simbolică, iar restul banilor vor fi direcționați către fermierii care au animalele în ferme, în prezent.

”O noutate o avem la ANT bovine, pentru că domnul ministru Barbu nu mai este de acord să dea aceeași valoare și pentru animalele de la data de referință. Vom discuta într-un grup de lucru la minister, probabil săptămâna viitoare, dar anul acesta ANT-ul la bovine o să crească, pentru că cele care nu mai sunt în exploatație, dar au fost la data de referință din 2018, li se dă ceva simbolic, cam 0,2 euro/animal. Restul sumei se împarte pe câte animale au fost solicitate la plată”, a mai precizat Constanța Ștefan pentru AGRO TV.