Cum a reușit fermierul Raul Mărunțoiu să evite falimentul după dezastrul agricol din 2020

7

Seceta cruntă de anul trecut i-a adus pe mulți fermieri din zonele afectate în pragul falimentului, iar doar cei care au știut cum să-și gestioneze afacerile și ce măsuri să ia au putut să își continue activitatea. Unul dintre aceștia este Raul Mărunțoiu, un tânăr fermier din comuna Săcele, județul Constanța.

Acesta a fost invitatul lui Ovidiu Ghinea în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Portret de fermier”. Raul Mărunțoiu ne-a povestit cum a reușit să își păstreze ferma pe linia de plutire în 2020.

”Anul agricol 2020 a fost și pentru noi, ca și pentru alți fermieri, o catastrofă agricolă de proporții epice cum nu s-a mai văzut în zonă nici de către fermierii cu experiență. În momentul de față, am reușit să achităm cea mai mare parte din datorii, nu pe toate. Am reușit că acoperim 90% din datorii, am reușit să ne repunem pe picioare, ne-a ajutat anul 2021 foarte mult. Am reușit să nu pierdem tot prin anumite tehnici manageriale pe care eu le-am implementat, fie că a fost vorba de reducerea unor inputuri, fie că a fost vorba de optimizarea unor costuri; am făcut multe schimbări față de cum lucram în trecut, pentru că a trebuit să ne adaptăm cum putem, să nu închidem poarta fermei. Dacă ne ajută și anul următor, poate o să reușim să fim din nou la nivelul la care eram acum 4-5 ani”, ne-a spus Raul Mărunțoiu.

Pentru o imagine cât se poate de elocventă în privința dezastrului agricol din 2020, fermierul constănțean ne-a enunțat și producțiile pe care le-a recoltat atât anul trecut, cât și anul acesta, de pe cele 1400 de hectare pe care le lucrează.

”O imagine comparativă edificatoare vă pot face cu mare drag. La cultura de orzoaică de toamnă, anul trecut am avut 250 kg/hectar, anul acesta 5600 kg/hectar; la grâu, anul trecut 600 kg/hectar, anul acesta 6700 kg/hectar; la cultura de floarea soarelui am închis în 2021 la 3300 kg/hectar, față de 1650 kg/hectar în 2020; la cultura de mazăre, zero în 2020 și 1500 kg/hectar anul acesta; iar la porumb, 300 kg/hectar în 2020 și 8000 kg/hectar în 2021. Sunt niște diferențe colosale”, a precizat Raul Mărunțoiu.

Vă invităm să urmăriți interviul complet cu tânărul fermier constănțean pe canalul de youtube Agro TV.

video
play-sharp-fill