Cum combatem bolile și dăunătorii în grădini prin asocierea culturilor

1

Pentru a combate bolile, buruienile și dăunătorii în legumicultură, mai cu seamă în grădinile familiale, se recomandă asocierea mai multor culturi alături de culturile de bază, fără a reduce producția acestora, ba chiar aceasta o va spori, și mai ales va necesita un consum mai redus de pesticide. 

Iată cum se pot asocia unele culturi legumicole.

Nr

crt

Cultura de bază

-principală –

Cultura secundară

-intercalată –

0

1

2

1

Tomate 

Varză sau conopidă de toamnă

2

Conopidă 

Ridichi de lună, mărar, salată

3

Morcovi 

Ridichi de lună, mărar, salată

4

Vinete 

Conopidă, gulii, cimbru, busuioc,

5

Castraveți

Fasole oloagă, tomate pitice,

6

Tomate, vinete, ardei – plantate în aprilie – mai

Salată, ridichi, cimbru, busuioc,

7

Usturoi 

Hrean,

8

Tomate, vinete, cartofi

Busuioc, cimbru, măghiran,

9

Toate legumele

Busuioc, cimbru, crăițe (Tagetes)

 

În toată grădina de legume este recomandabil ca măcar solele de culturi să fie separate între ele de 1 – 2 rânduri de crăițe (Tagetes spp), flori frumoase care au și însușirea de a îndepărta viermii sârmă din sol, făcând inutilă în acest caz utilizarea insecticidelor industriale cu aplicare în sol. 

Busuiocul, măghiranul, lavanda și cimbrul – prin uleiurile eterice volatile pe care le produc, provoacă tulburări în orientarea unor insecte, mai ales Gândacului din Colorado și astfel acestea, cu radarul bruiat, părăsesc urgent zona. 

Hreanul și usturoiul – se protejează reciproc contra viermilor din sol, chiar și a nematozilor (viermișori specifici usturoiului) care provoacă ruperea discului cu rădăcini, tulpina acestuia, de restul plantei.

Fasolea oloagă și tomatele cu creștere limitată – cultivate sub formă de culise în cultura de castraveți asigură acestora protecție și suport împotriva curenților de aer. Se știe că bostănoasele (castraveți, dovleac, dovlecei, pepeni galbeni sau verzi) au  vrejul extrem de sensibil la mișcare și vântul rupe foarte ușor vasele transportatoare de sevă, casante ca fibrele de sticlă, provocând moartea plantei.

Conopida,  guliile, varza – prin atmosfera eterică pe care o creează în jurul lor îndepărtează dăunătorii tomatelor, mai ales Gândacul din Colorado, astfel că este recomandabil intercalarea unor rânduri de vărzoase în culturile de cartofi, tomate, sau de vinete.

Autor: Ing. Ion Velici