Petre Daea și-a făcut temele pentru discuția de miercuri cu omologul său ucrainean

4

Ministrul agriculturii, Petre Daea, va discuta miercuri, în format online, cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, despre impactul importurilor de cereale din Ucraina, precum şi despre măsurile care pot fi luate pentru gestionarea acestei crize.

Petre Daea a transmis că poziția sa va fi una în interesul României şi al fermierilor pe care îi reprezintă, dar că va avea grijă să respecte regulile impuse de Uniunea Europeană.

„Ce voi discuta eu cu omologul ucrainean? Voi discuta categoric interesul ţării mele, pe care am reprezentat-o şi o reprezint, interesul fermierilor pe care i-am reprezentat şi îi reprezint, însă trebuie să luăm în seamă ceea ce avem de făcut din punct de vedere legal şi iată că am făcut şi din punct de vedere procedural, pentru că sunt căi diplomatice, sunt norme juridice pe care trebuie să le respectăm, iar din acest punct de vedere voi fi acolo în consonanţă cu interesele ţării, dar cu respectarea tuturor regulilor, pentru că suntem în Uniunea Europeană, iar tratatul de funcţionare a Uniunii Europene stabileşte reguli foarte clare. În baza acestui tratat de funcţionare a Uniunii Europene s-a încheiat şi un acord de asociere cu Ucraina privind schimburile acestea comerciale între ţările din Uniunea Europeană şi Ucraina”, a declarat Petre Daea, marţi, la B1 TV.

Potrivit șefului MADR, România, ca membru al Uniunii Europene, este obligat să își desfășoare activitatea după regulile UE, „pe care le respectăm cu toţii, şi Comisia Europeană, şi România”.

„Aici nu putem ca unii să le respectăm şi alţii să nu le respectăm. Respectăm regulile, împreună, acţionăm împreună, decidem împreună şi facem ceea ce trebuie împreună”, a mai spus Ministrul Petre Daea.