Daniel Buda: Diferențele de PLĂȚI DIRECTE între fermierii europeni trebuie să ia sfârșit

4

Vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European, eurodeputatul Daniel Buda, pledează pentru plăți directe egale pentru toți fermierii din Uniunea Europeană.

Într-o dezbatere care a avut loc în Parlamentul European, ca urmare a unor petiții depuse de către fermierii din Lituania și Polonia, europarlamentarul român a precizat că diferențele de plăți directe între fermierii din Estul Europei și cei din Vest sunt ”impardonabile”. 

”Am înțeles care este opinia Comisiei Europene, de ce avem astăzi diferențe între plățile directe între statele membre, plecând de la anumite chestiuni istorice. În același timp, există o nemulțumire profundă între fermierii din estul Europei, față de alți fermieri din Uniunea Europeană, cu privire la aceste diferențe impardonabile de plăți directe, deoarece astăzi, fermierii din estul Europei folosesc aceleași inputuri – aceleași îngrășăminte chimice la aceleași costuri, aceeași sămânță pe care o pun în teren și acționează pe aceeași piață de desfacere unde sunt aceleași prețuri. Și atunci vă întreb eu de ce avem aceste diferențe de plăți directe între statele membre? De aceea cred că trebuie să corectăm această nedreptate profundă și fermierii din Uniunea Europeană să beneficieze de plăți directe, deoarece costurile le sunt la fel, iar piața la care se adresează este la fel”, a precizat europarlamentarul Daniel Buda în cadrul unei audieri comune a comisiilor AGRI (Agricultură și Dezvoltare Regională) și PETI (Comisia pentru Petiții) din Parlamentul European.

Potrivit eurodeputatului român, reforma PAC, care este în curs de negociere, va vedea un alt pas de convergență. Conform concluziilor Consiliului European din iulie 2020 privind CFM, toate statele membre cu plăți directe la hectar sub 90% din media UE vor închide 50% din diferența dintre nivelul actual al plăților directe directe și 90% din UE media în șase etape egale începând cu 2022. Această convergență va fi finanțată proporțional de toate statele membre.

Cu toate acestea, Daniel Buda atrage atenția asupra faptului că nici la sfârșitul următorului exercițiu financiar, plățile directe nu vor fi complet egale în toate statele membre ale UE.