Adrian Oros, anunț pentru fermele de porci! Se modifică normele privind PPA?

6
Adrian Oros, anunț pentru fermele de porci! Se modifică normele privind PPA?

Pesta porcină africană (PPA) face în continuare ravagii în fermele din întreaga țară, iar producția de carne de porc a României atinge cote negative istorice. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, recunoaște că măsurile regulile de biosecuritate din ferme sunt unele neplăcute, însă acestea sunt necesare și trebuie respectate dacă vrem să scăpăm de această boală. 

”Știm cu toții că pe lângă pagubele acestea produse de pesta porcină africană, care a decimat efectivele mai ales în fermele mari, profesionale, avem cealaltă problemă care din când în când este semnalată – acoperim doar 25-27% din consumul intern cu producția de carne de porc. Problema aceasta aș vrea să o discutăm cu toții în mod responsabil.

Anul trecut am încercat să facem un ordin privind biosecuritatea, în care să stabilim care sunt normele de biosecuritate care trebuie respectate de orice crescător de proci, că este mic sau mare, gospodărie țărănească sau fermă profesională. Această pandemie este la fel ca și COVID: dacă nu respectăm niște reguli dure, chiar dacă sunt neplăcute, nu vom scăpa niciodată de această pestă porcină africană”, a precizat Oros într-o intervenție la conferința „Orașe și Comunități. Viziunea 2030”.

Șeful MADR a vorbit și despre măsurile de sprijin care vor fi derulate în următoarea perioadă, pentru a-i ajuta pe crescători. În acest sens, Ministerul Agriculturii a alocat deja sume considerabile pentru fermele zootehnice pentru următorii doi ani.

”Ministerul Agriculturii are scopul de a ajuta și a veni cu măsuri de sprijin pentru cei care cresc animale. Am alocat și în următorii doi ani pentru investiții 300 milioane pentru zootehnie, și ne-am gândit în primul rând la sectorul de reproducție porc și pasăre. Dar ca să aibă succes investițiile pe care le fac fermierii și noi le sprijinim, celelalte instituții trebuie să vină și să-i apere de cei care nu respectă legea – că sunt producători, că sunt samsari – și duc la răspândirea acestei boli; să vâneze porcii mistreți care sunt vectori de răspândire. Aici sunt mai multe instituții. Vorba aceea: trebuie să facem toți de-odată și toți la fel; și poliția, și ANSVSA, și cei de la Mediu, și noi, cei de la MADR”, a mai spus Adrian Oros.

Ministrul susține că a pornit demersurile la Comisia Europeană pentru a modifica directiva 60, care reglementează modurile de eradicare și combatere a PPA. Oros a subliniat că aceasta nu mai este de actualitate, iar măsurile pe care ANSVSA este nevoită să le ia par de multe ori ilogice.

”Încercăm la Comisia Europeană să modificăm directiva 60, care reglementează modurile de eradicare și combatere a pestei porcine africane, pentru că atunci când această directivă a apărut, erau alte condiții. Aceasta a fost construită după modelul evoluției PPA în Spania. Între timp, în alte părți ale Europei s-a schimbat foarte mult modul de răspândire, iar directiva trebuie modificată. Colegii de la ANSVSA iau niște măsuri care par ilogice, dar pe care Comisia, prin directivă, le impun. (…) Am trimis chiar zilele trecute încă o scrisoare justificativă la Comisie pentru a modifica această directivă și a permite ca în România să avem derogări legate de situația în care nu există focare de pestă porcină în fermă, dar pe o rază de x kilometri există, iar activitatea din fermă este blocată. Respectând directiva 60, fermierii nu fac altceva decât să aștepte până când virusul ajunge la ei în fermă”, a mai subliniat Adrian Oros.