Despăgubirile pentru fermierii afectați de secetă – SOLUȚIA discutată cu premierul Cîțu

6
Despăgubirile pentru fermierii afectați de secetă – SOLUȚIA discutată cu premierul Cîțu

Zile extrem de importante pentru fermierii afectați de secetă! În această săptămână, cel mai probabil, se decide soluția prin care aceștia vor fi despăgubiți și vor primi banii necesari pentru a-și salva afacerile. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre liderii Alianței pentru Agricultură și Cooperare, Mircea Băluță, a explicat soluția propusă la discuțiile cu premierul Florin Cîțu. Acesta s-a arătat optimist în urma negocierilor cu oficialii și este încrezător că fermierii afectați de secetă vor fi ajutați de autorități.

”Mergând la discuții etapă cu etapă, eu cred că suntem în această penultimă etapă de calcule și de a găsi soluții. Din cele patru soluții propuse de noi, am rămas cu două, din care una este cea mai viabilă. Lucrurile s-au discutat deschis, constructiv, domnul premier a recunoscut necesitatea de a ajuta fermierii. Merg pe un scenariu de încredere că se vor găsi soluții”, a precizat Mircea Băluță pentru AGRO TV.

Soluția propusă de reprezentanții Alianței este una care ar putea fi extrem de rapidă, dar care nu are un impact bugetar imediat. Astfel, în baza proceselor verbale, fermierii vor putea accesa credite de la bănci pentru care va garanta statul, iar fermierii vor fi nevoiți să plătească doar dobânda acestor credite.

”Este o soluție care nu are niciun impact bugetar în acest moment, vine cu un impact pentru toamnă-iarnă, iar eu ca economist pot să înțeleg că este un moment în care putem să degrevăm partea de plăți bugetare directe imediate, să o ducem către bănci, iar în acest fel va fi un semnal puternic economic atât în mediul bancar, cât și cel de agribusiness, că lucrurile se pot relaxa și se poate reconstrui.

În acest moment, pentru a nu crea un deficit bugetar excesiv sau a pune o presiune la care s-ar putea să nu avem o soluție imediată, credem noi că domnul premier a înțeles că se pot identifica în bugetul Ministerului niște soluții de credit de angajament, astfel încât prin intermediul băncilor să putem să accesăm banii iar fermierii să fie garantați în baza proceselor verbale pe care le dețin, urmate de o cerere de despăgubire unde rezultă o sumă, o creanță la care, ca și fermier, ai dreptul să mergi la bancă, să poți să accesezi un credit și să te degrevezi de bilete la ordin și alte datorii. Ar fi o cale foarte ușoară”, a explicat Mircea Băluță.

Președintele UNCSV a mai subliniat că, prin această soluție, fermierul va suporta doar dobânda creditului, restul sumei fiind rambursată de către stat. De asemenea, această soluție ar urma să fie completată și de mult așteptatul Agro IMM Invest.

”Este și soluția acelui program Agro IMM Invest, care să ne permită să accesăm credite capital de lucru sau de investiții cu garanții de stat, pe perioadă de 36-72 de luni. Asta va fi șansa relansării, iar acest program este pe masă, este în aprobare”, a mai precizat Mircea Băluță.