Detalii despre legea arendei. Cum afectează schimbul de terenuri și comasarea

15
Detalii despre legea arendei. Cum afectează schimbul de terenuri și comasarea

Fermierii români așteaptă de multă vreme noi reglementări privind legea arendei și comasarea terenurilor agricole, iar acestea par că se vor concretiza anul acesta. În cadrul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, a vorbit despre modificările propuse pentru Codul civil, menite să ușureze procesul de comasare și să reglementeze în mod corect contractele de arendă.

”România a avut o lege a arendei până în anul 2009. Atunci, prin aprobarea și adoptare Codului Civil, legea arendei a fost abrogată și anumite articole din codul civil au încercat să șină locul acelei legi. Dezvoltarea României și felul în care circulația terenurilor a avut loc în circuitul civil în acești ultimi ani a necesitat o intervenție din partea Comisiei de Agricultură. Eu am lecturat propunerea fostei Comisii vis-a-vis de aceste modificări, una care vine să pună ordine în circulația terenurilor.

S-a prevăzut în modificarea Codului civil o perioadă de 7 ani de zile pentru un contract de arendă, astfel încât orice finanțator sau orice fermieri care își desfășoară activitatea în agricultură să poată fi pus cumva la adăpost de investițiile pe care le face pe teren. Fiindcă erau fermieri care luau în arendă un teren într-o stare deplorabilă, investeau foarte mult în terenul respectiv pentru a-l aduce la o performanță și productivitate foarte bună, iar apoi proprietarul terenului încheia un alt contract de arendă cu o altă persoană. Lucrul acesta s-a modificat printr-un proiect de lege în Comisia de Agricultură și vine să sprijine fermierii români care au contracte de arendă”, a precizat Adrian Chesnoiu pentru AGRO TV.

În ceea ce privește comasarea terenurilor, o problemă ridicată în repetate rânduri de către fermieri, Chesnoiu a precizat că modificările aduse la Codul civil ar putea conduce și la o astfel de comasare, pentru că acestea permit subarendarea.

”Încă suntem în dezbateri cu fermierii. Excepțiile propuse în această modificare a Codului civil pot conduce inclusiv la o comasare a terenurilor. O persoană care are un contract de arendă pe o parcelă de 5 hectare dintr-un teren de 100 de hectare, i se permite prin acest proiect de act normativ să facă schimburi de contracte de arendă, adică să fie permisă subarendarea, care era interzisă înainte. Eu nu sunt adeptul supralegiferării. Noi trebuie să facem analize riguroase și de impact, astfel încât să nu creionăm o legislație stufoasă și abundentă care să nu facă altceva decât să încurce și mai mult fermierii”, a mai subliniat Adrian Chesnoiu.