Dezastru la Pechea si Liesti, in judetul Galati. Ferme de suine devastate de PPA si de COVID-19.

65
Dezastru la Pechea si Liesti, in judetul Galati. Ferme de suine devastate de PPA si de COVID-19.

Judetul Galati, lovit și de Pesta Porcina Africana, și de COVID-19. La două mari ferme din Liești și din Pechea s-au identificat focare de PPA. Din efectivul total de 27.000 de porci, 14.000 au fost deja sacrificați, iar inspectorii Direcției Sanitar Veterinare caută sursele de infectare.

Din anchetele efectuate de autoritatile locale, se pare că dezastrul s-a raspandit de la cerealele depozitate in magaziile fermelor. Campurile cu cereale au fost infestate cu pesta de mistreții din Republica Moldova, care în anumite perioade trec Prutul pe malul românesc. In conditii de seceta, raul este foarte scazut, iar mistretii il traverseaza foarte usor. Situatia este bine cunoscuta in zona, dar nimeni NU a luat masuri de prevenire.

Din fericire, in gospodariile populatiei, pana in momentul de fata, nu s-a depistat nici un caz de Pestă Porcină Africană (PPA).

Prefectul județului Galați, Gabriel Ioan Avrămescu a declarat, pentru presa locala, că s-a urmărit lanțul alimentar de comercializare a produselor finite, acestea fiind retrase înainte de a fi puse la vânzare.

In acest context, tot la Pechea, s-a declansat si un mare focar de infectare cu noul coronavirus, identificat nu cu mult timp in urma conform Centrului Medico-Social Pechea, unitate aflată sub autoritatea Primăriei Galați.

21 de persoane din  cele 83 internate aici au fost confirmate pozitiv cu COVID-19. După primele investigații se pare că un angajat al fermei de crestere a suinelor ar fi cel care a adus boala in zona. Situația este complicate, pentru că muncitorul respectiv făcea naveta la Galați, iar riscul contaminării masive este unul ridicat. S-a luat decizia ca, pentru 14 zile, toti angajatii fermei de la Pechea sa intre in carantina.

Este VITAL, pentru sanatatea dumneavoastra si pentru a va pastra locurile de munca, CA SA RESPECTATI CU STRICTETE REGULILE SANITARE DE BAZA- SPALATUL MANINILOR, PURTATREA MASTII SI, pe cat posibil, LIMITAREA ORICARUI CONTACT FIZIC atat la SERVICIU, cat si in MIJLOACELE DE TRANSPORT PUBLIC.