Dimitrie Musca: ”Ministrul Mediului isi bate joc de noi, de fermieri”

48
Dimitrie Musca: ”Ministrul Mediului isi bate joc de noi, de fermieri”

De ani și ani, fermierii români se confruntă cu problema mistreților. Dacă în sectorul zootehnic, mistreții au răspândit pesta porcină africană pe tot teritoriul țării, fiind cel mai mare vector de răspândire, lucrurile nu stau mai bine nici în sectorul vegetal. Fermierii se plâng că animalele sălbatice le intră în culturi și produc pagube uriașe.

Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai vocali fermieri din România, a vorbit despre acest subiect și în emisiunea ”Agricultura la Raport”. Fermierul din Arad a fost vizitat, săptămâna trecută, de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, însă acesta i-a mărturisit că nu are ce să facă în privința mistreților, pentru că aceste animale țin de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

”Avem o trăire tristă pe acest segment al agriculturii noastre. Într-adevăr, domnul ministru are dreptate – tot vânatul este la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. M-a spus că ”noi, cei de la Agricultură nu putem face nimic, vorbim cu ei în fiecare zi, din păcate nu ne răspund”. Atunci când a anunțat toată lumea, inclusiv ministrul de interne, că se va da ordinul de începere a vânătorii la mistreți, ministrul mediului pur și simplu a uitat să dea acea ordonanță. Pur și simplu își bate joc de noi, de fermieri.

Dacă eu unul, ca fermier cu suprafețe mari, cunoscut, pot să am acces în media, la dumneavoastră și la celelalte posturi, vă dați seama că unul care este mai mic, cu 50 de hectare, nu ajunge să se plângă. Poate să meargă eventual la Primărie. Gândiți-vă că porumbul este deja polenizat, mistreții au coborât deja în lanurile de porumb… Într-o noapte se trezește că i-a făcut pagubă în întreaga suprafață de porumb, pentru că nu are nici măsurile de rigoare ca să se apere. Este mare păcat. Este totul la mâna acestui minister, la mâna acestui ministru.

Am văzut că acum a dat drumul la un ordin, 1400 din 13 iulie. (…) După cum este făcut, eu am senzația că este făcut de către deținătorii de fonduri de vânătoare. Nesimțirea este atât de mare… nici la inventarierea animalelor, nici la stabilirea cotelor de extracție, noi, cei mulți, nu suntem întrebați și nu avem voie să participăm. (…) Semenii mei din agricultură investesc 3500-4000 de lei într-un hectar de pământ și nu culeg nimic, pentru că vine mistrețul și distruge totul. Și tu nu poți să faci nimic, nu poți să-i împuști, nu poți să te aperi”, a subliniat fermierul Dimitrie Muscă, în direct la AGRO TV.

Puteți urmări înregistrarea integrală a emisiunii pe pagina noastră de facebook – AGRO TV: