Estimarea experților la recolta de rapiță: „Așteptăm și aici o întârziere!” (exclusiv)

3

Cultura de rapiță, poate cea mai profitabilă pentru un fermier, va înregistra în acest an o întârziere semnificativă la recoltare.

Calculele experților agribusiness spun că, în acest an agricol, recoltarea la rapiță ar urma să aibă loc în intervalul 23-25 iunie 2021.

„Așteptăm (…) o întârziere de două săptămâni în recoltare. Estimarea noastră de recoltă la rapiță, cel puțin first cuts, este în jurul datei de 23-25 iunie, asta în condiția în care vremea o permite și căldura se va instala în România”, scriu specialiștii agribusiness CTF într-un raport intrat în posesia Agro TV, recent.

Tot ei spun că la Bursa din Paris, prețurile au fluctuații de tip fierăstrău, foarte greu de anticipat, ca urmare a problemelor agrometeo întâmpinate de producătorii din Hexagon.

„Bursa Euronext joacă în sus și în jos, generând practic un montagne russe care nu poate fi anticipat. Una din cauze este Franța, care indică un deficit de producție la rapiță ce vine de la momentul însămânțării, în toamnă, operațiune efectuată într-un sol secetos.

Pe de altă parte, susținerea rapiței vine din cerere și din energia fosilă care a atins nivelul de 72 dolari/baril. Canola canadiană, la rândul ei, pendulează în cotații în ritmul rapiței europene, semn că rezonează în aceeași termeni, și anume cerere și energie. Canada a beneficiat de precipitații în ultimile zile, iar efectul se vede în cotațiile bursiere. Vremea este deci factorul principal al schimbărilor în termen de preț, care se reflectă în mișcările cotațiilor”, se mai scrie în raport.

Experții citate spun că, la închiderea din 11 iunie 2021, cotațiile Bursei din Paris indicau un nivel de 516,75 euro/tonă.

Nu în ultimul rând, producția românească de rapiță este estimată în continuare la circa 1,2 milioane tone, scriu în raport cei din CTF.

„Prețurile sunt însă pe o plajă care are drept referință cotația AUG21 Euronext, cu variații negative de 4-8 euro/tonă, în funcție de interesul fiecărui compărător.

În acest moment, atenția se îndreaptă spre execuția contractuală a ceea ce s-a achiziționat deja începând din ianuarie și până acum două săptămâni”, au conchis cei din CTF.

Producţia de rapiţă a avut de suferit mai puţin în 2020, deoarece aceasta a ajuns la 728.180 tone în 2020, faţă de 798.215 tone în 2019.

În ultimii cinci ani, România a avut o producţie medie de rapiţă de 2,64 de t/ha (sub nivelul european).

În 2019, producţia totală de rapiţă a fost de 798.200 de tone, conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).