Evaluarea pagubelor produse de secetă s-a împotmolit! Fermierii îi cer măsuri urgente ministrului Daea!

5

Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC) i-au adresat joi, 22 septembrie, ministrului Agriculturii, Petre Daea, o scrisoare deschisă prin care îi cer urgentarea finalizării proceselor verbale privind pagubele și a raportului centralizator privind calamitățile generate de seceta pedologică, pentru a se putea acorda la timp despăgubirile către fermieri, în conformitate cu prevederile legislației europene și a directivelor Comisiei Europene.

Iată conținutul scrisorii AAC referitoare la situația actuală privind evaluarea pagubelor produse de secetă:

„Stimate Domnule Ministru,

Alianța pentru Agricultură și Cooperare dorește să se adreseze dumneavoastră si Instituțiilor pe care M.A.D.R. le are în subordine, respectiv, le conduceți, cu privire la importanța urgentării realizării proceselor verbale de evaluare și constatare a daunelor produse de seceta pedologică severă și arșița atmosferică.

Deși Fermierii au transmis ÎNȘTIINȚĂRI DE DAUNE la culturile agricole înființate în anul agricol 2021 – 2022 cauzate de fenomenul meteorologic asimilat unei calamități naturale – seceta severă pedologică și atmosferică – manifestată în perioada septembrie 2021 – august 2022 și au solicitat evaluare și soluționare în conformitate cu atribuțiile legale stabilite de legislația în vigoare sunt multe zone unde fermierii au depus înștiințări la primării de 30-45 de zile și nu au fost realizate și transmise procesele verbale.

Vă reamintim că procesele verbale sunt foarte importante atât pentru a informa APIA, ANAF, cât și pentru elaborarea și aprobarea cadrului legal pentru acordarea despăgubirilor în funcție de cât de gravă și de mare este amplitudinea fenomenului corelat cu procentul de până la maximum 40% din cheltuielile calculate în fișele tehnologice de un institut de cercetare de profil (ICEADR), care pot fi acordate.

Pentru că abia după ce MADR deține raportul centralizator care cuprinde pierderile totale suferite de fermierii din România care au depus înștiințări de daună, se poate notifica Comisia Europeană privind intenția țării noastre de a acorda despăgubiri și suma totală care va fi acordată ținând cont de maximul prevăzut de legislația europeană, trebuie urgentată centralizarea acestora și insistăm pentru finalizarea raportului centralizator până la 1 octombrie 2022 pentru a avea sumele necesare la rectificarea bugetară și putea acorda despăgubirile până la 31.12.2022.

Stimate Domnule Ministru, vă solicităm a dispune, în regim de urgență toate măsurile posibile care se impun, făcând uz de pârghiile guvernamentale de comunicare de care dispuneți în relația cu Direcțiile Agricole, Prefecturile, Consiliile Județene pentru a urgenta realizarea proceselor verbale de evaluare și constatare a daunelor produse de seceta pedologică severă și arșița atmosferică, realizarea și comunicarea publică a raportului centralizator privind calamitățile generate de seceta pedologică, prevăzut în anexa nr. 5 la Ordinul 97/2020 cu modificările și completările ulterioare, până la 10 octombrie 2022.

Dați dovadă de seriozitate și profesionalism!”, se arată în scrisoarea Alianței pentru Agricultură și Cooperare, semnată „în numele tuturor membrilor” de Ionel Arion – președinte PRO AGRO, Nicolae Vasile – președinte LAPAR, Mircea Băluță – președinte UNCSV și Nicolae Sitaru – președinte APPR.