O perspectivă sumbră pentru fermieri: fabricile de îngrășăminte părăsesc Europa!

9

Viitorul nu se arată prea roz pentru fermieri. Tot mai multe fabrici de îngrășăminte din Europa și-au închis porțile în ultima perioadă pe fondul creșterii prețurilor la combustibilii necesari pentru fabricarea fertilizanților pe bază de azot.

Deși inițial multe din fabricile europene de profil au anunțat doar suspendarea activității pentru o perioadă, Fertilizers Europe, o organizație care reprezintă producătorii de îngrășăminte de pe continent, spune că acestea ar putea să nu se mai deschidă vreodată, informează Bloomberg.

Cheltuielile cu gazele naturale, utilizate ca materie primă pentru îngrășămintele pe baza de azot, reprezintă circa 80% din costurile de producție, a subliniat într-un comunicat de presă Fertilizers Europe, organism care reprezintă 17 producători de îngrășăminte și opt asociații naționale ale producătorilor de îngrășăminte.

Potrivit organizației, prețurile extrem de mari înregistrate în prezent la gaze naturale au forțat deja numeroase fabrici de îngrășăminte să își reducă drastic producția, iar setul de măsuri propuse de Comisia Europeană nu este suficient pentru a rezolva șocul creșterii prețurilor.

În acest context, mulți dintre patronii fabricilor de îngrășăminte iau în calcul relocarea.

„Dacă această situație nu va fi rezolvată urgent, există un pericol real ca închiderile temporare să conducă la închideri permanente sau la relocarea sectorului nostru în afara Europei”, a avertizat Jacob Hansen, director general la Fertilizers Europe.

În Europa, prețurile de referință la gaze naturale au crescut cu aproximativ 250% în acest an, din cauza nivelului redus al stocurilor, a cererii ridicate din Asia și a întreruperilor, fapt ce a condus și la creșterea costurilor angro la electricitate.

În Marea Britanie, prețul ridicat al gazelor naturale a forțat un producător de îngrășăminte să inchidă două uzine, care produceau in paralel și dioxid de carbon alimentar, ceea ce reprezintă un pericol pentru industria alimentara.

În septembrie 2021, producătorul austriac de substanțe chimice Borealis AG, o divizie a grupului OMV, a anunțat că își va reduce producția de amoniu și „va analiza situația pentru perioada viitoare” cu privire la uzinele sale din Austria, Franța și Olanda.

Și în România, produția de îngrășăminte de la Azomureș este oprită de la jumătatea lunii decembrie, în condițiile în care fabrica furniza aproximativ 50% din necesarul de îngrășăminte utilizate în fermele românești.

O astfel de situație, în care producătorii de fertilizanți din Europa se gândesc serios la o relocare în afara continentului, va fi greu de gestionat de către fermierii europeni, care și așa se confruntă cu provocările aduse de ambițiile de mediu venite dinspre politicienii de la Bruxelles.