Fermier cu 3.000 de bovine: ”Sunt dispus să dau ferma GRATUIT”

10
Fermier cu 3.000 de bovine: ”Sunt dispus să dau ferma GRATUIT”

Problema menținerii plafonului pentru plata Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) la bovine a aruncat în aer sectorul creșterii bovinelor din România. Marii fermieri din sector sunt nemulțumiți de decizia MADR, mai ales după ce în urmă cu câteva zile, la o întâlnire cu asociațiile, ministrul Adrian Oros convenise să facă exact opusul.

Ovidiu Ghinea a discutat în detaliu subiectul cu crescătorii de bovine în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”. Unul dintre cei mai mari astfel de fermieri, Mihai Afiliu, și-a exprimat nemulțumirea față de decizia oficialilor, spunând că fermierii care cresc vaci au ajuns niște ”milogi”.

”Mă afectează această decizie, pentru că pe actuala schemă primesc subvenție pe 10% din vacile pe care le am și 4% din laptele predat. Deci față de data istorică din 2013, am cu 90% mai multe vaci și produc cu 96% mai mult lapte. (…) La momentul actual am în jur de 3.000 vaci eligibile, mulg în jur de 2.000 și produc în jur de 55.000-60.000 litri de lapte – atât transport zilnic la Brașov. Am peste 150 de angajați în fermă.

Nu s-a pus niciodată, în discuțiile cu domnul ministru, problema muncitorilor noștri. Noi trebuie să-i ținem pe muncitori plătindu-i mai bine. Acum, la ora la care vorbim, muncitorii din ferma mea produc lapte, la noi se mulge non-stop, iar oamenii aceia trebuie plătiți. De asta avem nevoie de bani. Am observat că am început să stăm mai mult să ne cerem drepturile pe la Minister decât să muncim. Pot spune că am devenit milogi, și este o jignire mare pentru noi”, a precizat Mihai Afiliu pentru AGRO TV.

În discuție a intervenit și un reprezentant al Ministerului Agriculturii, Mia Toma, care a făcut următorul comentariu: ”Ce procent din SCZ merge înspre fermele mari? De a 380 euro/cap rămâne 343/cap. Diferența de 36 euro/cap înmulțită cu 250 de capete înseamnă 9.000 euro pierdere pentru o fermă de 250 de vaci.”

Crescătorii de bovine susțin, însă, că socotelile celor de la MADR sunt greșite. ”Îmi permit să-i spun doamnei Toma că socotelile dânsei sunt false sau le vrea false. Vaci eligibile în ferme peste 250 de capete sunt 14.000-15.000. Noi vorbim de vaci eligibile, nu vorbim de totalul vacilor din fermă. Doamna Mia Toma este cea care a participat la acest tip de subvenții trimise către UE în 2013. Eu pot să o consider coautoare. Dacă România importă lapte și va importa în continuare, unul dintre personajele care trebuie să răspundă pentru această este doamna Mia Toma”, a precizat fermierul Nicușor Șerban.

În completare, Mihai Afiliu a subliniat că situația cu care se confruntă crescătorii de bovine din România este din ce în ce mai grea. În aceste condiții, fermierul este dispus chiar să își cedeze ferma gratuit.

”Eu sunt dispus să cedez ferma gratuit. Dacă o vrea doamna Mia Toma, cu mare drag i-o dau. Cine dorește să ia ferma, i-o dau gratuit. La momentul acesta producem laptele du 2,5-3 lei și luăm prețul pe care îl luăm pe litru. Noi am vrut să facem ceva pentru țara aceasta, să producem lapte. Am greșit cu ceva? Cum este posibil așa ceva? Dacă doamna Mia Toma îmi face mie socoteala în halul acesta, să-i fie rușine! Să vină la mine în fermă să vadă cum se mulg vacile. Am ajuns milogii țării acesteia pentru că producem lapte”, a mai adăugat fermierul Mihai Afiliu.